Свет

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Спремају се нове санкције? Криза ће трајати годинама; „Нова врста рата“

Виљнус — Званични Минск сматра да су неосноване оптужбе Варшаве да белоруски војници прелазе границу са Пољском, саопштило је данас белоруско Министарство одбране.

Према тврдњама Минска, званичници пољског министарства одбране састали су се са војним аташеима из белоруске амбасаде у Варшави 8. новембра „да би разговарали о наводним кршењима пољске границе од чланова белоруске службе и о њиховој умешаности у миграциону кризу“, преноси руска агенција ТАС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министарство одбране Белорусије је истакло да Минск сматра да су „све оптужбе које је изнела Пољска неутемељене и неосноване“, наводећи да верује да „пољско Министарство националне одбране нерадо тражи конструктивно решење проблема и намерно настоји да тренутну конфликтну ситуацију доведе на политички ниво“.

Спремају се нове санкције?

Европска унија би следеће недеље могла да уведе нове санкције Белорусији против око 30 појединаца и ентитета, укључујући белоруског министра спољних послова Владимира Макеја и авиокомпанију Белавиа, известили су медији у уторак, позивајући се на дипломатске изворе.

Нове санкције могу бити уведене као одговор на долазак миграната на пољско-белоруску границу, који су наводно организовале белоруске власти, наводи Ројтерс.

„Нова врста рата“

Пољски премијер Матеуш Моравјецки описао је у уторак избегличку кризу на граници са Белорусијом као нову врсту ратовања и део „координисаног напада“.

„Уверени смо да су операције које се тренутно одвијају на источној граници Пољске део велике операције, веома координисаног напада, који је нова врста рата“, рекао је Моравјецки за доњи дом земље.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/Танјуг