Свет

СВЕТ У ПАНИЦИ! Научник који је открио омикрон: „Забране немају смисла“ Ево шта нас чека!

Бројне владе брзо су реаговале на појаву нове варијанте коронавируса с великим бројем мутација како би спречиле масовније ширење заразе.

Аустралија је већ забележила прве случајеве јужноафричке варијанте те да је Израел затворио границе за стране држављане, пише хрватски „Index“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Варијанта позната као омикрон довела је у сумњу глобалне напоре у борби против пандемије јер постоји бојазан да је B.1.1.529 врло заразан, због чега многе земље поново уводе мере за које су мислиле да су ствар прошлости.

Та нова варијанта има најмање 10 мутација, за разлику од бете која их има три или делте с две мутације. Делта је, међутим, јако угрозила глобални опоравак и милионе људи поново стрпала под мере затварања.

Научниви сада воде трку с временом, покушавајући утврдити заобилази ли јужноафричка варијанта постојећа цепива.

Забране путовања, затварање граница…

Неколико земаља је већ најавило да ће ограничити путовања из ЈАР-а, укључујући Велику Британију, САД, Холандију, Катар и Кувајт, а најстроже мере уводи Израел који је најавио затварање границе за све странце.

Израелски премијер Нафтали Бенет је рекао да је оглашено звоно за узбуну, да ће влада наручити 10 милиона комплета ПЦР тестова како би се отхрвали „врло опасној варијанти“.

Вирус се у међувремену проширио по свету, од Холаандије до Хонг Конга и Аустралије. Власти у Канбери су у недељу потврдиле да је омикрон откривен код двоје путника који су из ЈАР-а допутовали у Сиднеј. Обоје путника било је цепљено с две дозе.

Канбера је сместа забранила летове из девет афричких држава, укључујући ЈАР и Зимбабве.

У Холандији је 61 путник који је стигао из ЈАР-а био позитиван на коронавирус. Један је путник у зрачној луци цели догађај описао као „дистопијски“, казавши да су путници прошли прави пакао.

Новинарка Њу јорк Тајмса Стефани Нолен је јавила да су путници, укључујући бебе и малишане, били у једну просторију нагурани као сардине те да барем 30 посто путника није носило маске или су их имали само преко уста.

„Забрињавајућа варијанта“

Омикрон је Светска здравствена организација (WHO) класифицирала као „забрињавајућу варијанту“.

Европски центар за контролу болести изразио је озбиљну забринутост да би нова варијанта могла значајно смањити учинковитост доступних цепива и повећати ризик од поновне инфекције.

САД је похвалио ЈАР јер је сместа објавио откриће нове варијанте, суптилно боцнувши Кину која и даље скрива информације о почетку избијања пандемије.

Али, Јужноафричка Република, чији су држављани постали персона нон грата свуда у свету након детекције нове варијанте ковида 19, осећа се неправедно „кажњеном“, уместо да прими похвале јер су њени научници открили нову варијанту и брзо огласили узбуну, а ограничење путовања из ЈАР-а назива „драконским“ мерама.

Те забране путовања „казна су Јужној Африци због њеног напредног секвенцирања генома и њене способности бржег откривања нових варијанти“, оценила је влада у суботу, два дана након објаве о открићу омикрона.

„Научна изврсност треба бити похваљена, а не кажњена“, инсистирала је влада у саопштењу.

Јужноафрички министар здравља је у петак увече, дан након открића нове варијанте под његовим вођством, осудио Павловљев рефлекс и „драконску реакцију“, као и „панику“ бројних земаља које су одмах затвориле своје границе, пре него што су сазнале више о опасности.

„Неки челници траже жртвене јарце за решење светског проблема“, упозорио је Џо Пала.

Научник: Забране путовања немају смисла

Преториа страхује од утицаја тих затварања на „породици, путовања, туризам и предузећа“ и истиче да би такво понашање могло имати негативан учинак јер ће одвратити друге земље од пријављивања открића следећих варијанти из страха да ће бити санкционисане.

„Понекад смо кажњени јер смо транспарентни и брзо радимо“, пожалио се главни јужноафрички вирусолог Тулио де Оливеира, чија је екипа открила ту варијанту.

Према бразилском научнику, забране путовања научно немају пуно смисла у борби против ковида.

Де Оливеира је подсетио да је Вашингтон такву забрану путовања наметнуо Кини почетком пандемије, да би затим управо Сједињене Државе имале највећи број зараза.

У међувремену је јужноафричко лекарско удружење (САМА) објавило да се људи у ЈАР-у који су се заразили новом варијантом коронавируса нису озбиљно разболели. Пацијенти су се углавном жалили на болове у телу и умор, екстремни умор и то су били симптоми код млађе генерације, а не код старијих људи.

 

 

 

 

 

 

Извор: INDEX.HR