Свет

Ударно! Европа ће морати да плати гас у рубљама или да се смрзне

У марту 2022. Москва је одлучила да пребаци плаћање извезеног гаса са евра у рубље по шеми конверзије преко Гаспромбанке. Прве исплате требало би да се изврше крајем априла 2022. године, али за сада није јасна судбина овог начина плаћања.

Антируски притисак расте, а посета аустријског канцелара Карла Нехамера Москви је показала да антируску политику санкција чека још једно повећање: Запад на овај начин покушава да постигне уступке Руске Федерације према Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Један од предмета спекулација о санкцијама су испоруке гаса из Руске Федерације у ЕУ и њихово плаћање преко Гаспромбанке. Аустрија, Немачка и Мађарска противе се гасним санкцијама, али је конверзија плаћања у рубље политички неприхватљива за Брисел.

Европска комисија назвала је кршењем санкција шему коју је предложио руски лидер за плаћање гаса. Блумберг је закључио да би ова одлука пренела потпуну контролу плаћања гаса на Москву.

Новонастала ситуација руши „лукави план“ ЕУ по којем су хтели да добију руски гас и да обуставе плаћања, због антируских санкција против Централне банке и за обрачуне у доларима и еврима, али је Москва на то одговорила Путиновим одлукама.

Европљани ће морати да бирају: или да направе уступке Руској Федерацији, или да одбију куповину руског гаса. Берлин је рекао да би Немачка могла да живи до септембра без испорука сировина из Русије, али би несташица гаса брзо извршила притисак на економију ЕУ.

Како наводи Блумберг, одбијање Русије ће довести до пада производње у Немачкој у наредне две године за 220 милијарди евра, а то је само део губитака, јер ће инфлација, рецесија, проблеми у економији ЕУ и друге потешкоће настати у исто време.

Путин сматра да је замена руских енергената у ЕУ могућа само на дужи рок и позвао је на припреме за то преоријентисањем извоза на тржишта земаља које нису део колективног Запада.

Европа ће морати да одлучи

„Унутар ЕУ постоје контрадикторности у погледу плаћања гаса у рубљама. Различите земље изјављују супротне ставове: Балти кажу да неће плаћати у рубљама, а неке земље имају потпуно другачији став“, закључује Правосудов, генерални директор Националног енергетског института.

Мађарска је одмах изјавила да је спремна да плаћа сировине по шеми коју је предложио Гаспром – Будимпешта је поново потписала уговор са компанијом у септембру 2021, а нови споразум предвиђа такву могућност, а многи други купци се нису огласили против тога.

У ЕУ за куповину гаса нису одговорне владе, већ енергетске компаније, па се увоз може наставити чак и уз званичан негативан став.

„Ако погледате куповину гаса, онда Мађари купују више сировина него читаве балтичке државе заједно. Свака од европских компанија ће доносити одлуке у договору са својом владом, а ускоро ћемо видети шта ће бити даље. Не бих се обавезао да предвиђам: разговори се настављају унутар ЕУ, а компаније морају да се прилагоде Бриселу и својим владама“, резимира Правосудов.

У ЕУ нема алтернативе руском гасу

Постоји могућност да ће ЕУ ићи на привремено одустајање: Немци кажу да ће преживети без снабдевања руским сировинама до септембра 2022, чак и ако у подземним складиштима гаса (УГС) у власништву Гаспром Германије оптерећење буде 1% .

Са таквим резервама, Европљани неће преживети следећу зиму без прекида индустрије и проблема са грејањем.

Русија остаје доминантни играч на европском тржишту гаса

„Можете живети без гаса на различите начине. До краја године ЕУ ће потрошити све залихе гаса и откупити све слободне количине на међународном тржишту гаса, али онда ће доћи јесен и зима.

Постављају се два питања: шта ће Европљани учинити у овој ситуацији и колика ће тада бити цена гаса? Сировине данас коштају више од 1.000 долара за хиљаду кубних метара, али тако може да достигне и 5.000 долара“, наводи Правосудов.

„Можете да се грејете на угаљ, мазут или дрва. Ако нема новца онда следи смрзавање. Ако на овај начин приступимо решавању гасног проблема, онда ће Европљани заиста моћи некако да се изборе без руског гаса“, закључује Правосудов.

Свима је очигледно да Европа нема алтернативу руском гасу у наредним годинама.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs