Свет

РУСИ ЋЕ ПОБЕСНЕТИ! Две европске државе следеће недеље доносе одлуку која ће променети све!

Финска је спремна да упути званичан захтев за чланство у НАТО почетком следеће недеље, изјавио је данас фински министар спољних послова Пека Хависто за јапански јавни сервис НХК.

– Уколико парламент одобри, највероватније ћемо до средине недеље поднети захтев. Шведска ће размотрити ово питање отприлике у исто време – казао је Хависто, преноси ТАС С.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, Финска је спремна за било какав развој догађаја на својој граници коју дели са Русијом, али би волела да ситуација у тој области остане мирна. Он је, такође, описао Русију као „важног суседа“, додавши да су односи са Москвом били затегнути у последње време због ситуације око Украјине.

Према заједничкој изјави председника Финске Саулија Ниниста и премијерке Сане Марин, Финска би требало да аплицира за у НАТО без одлагања. Очекује се да се формална одлука донесе у недељу, када ће парламент одржати дебату о том питању. Разговор о пријему Финске у НАТО интензивирао се почеком априла.

Неки од најистакнутијих чланова Алијансе подржали су потез, а већина финских посланика је такође говорила у корист уласка Финске у НАТО. Руско министарство спољних послова оценило је такве изјаве као „радикалну промену у државној политици Финске“.

Москва је упозорила да ће предузети адекватне контрамере како би неутралисала претње њеној националној безбедности које произилазе из могућности да Финска уђе у НАТО.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг