Здравље Србија

МИНИСТАРКА ГРУЈИЧИЋ: Противим се да доктори из државних установа раде приватно, видећемо како то решити

Фото: Јутјуб

Одговоран здравствени систем подразумева јаку примарну здравствену заштиту, а ковид болнице Батајница, Крушевац и Нови Сад су сјајан начин да решимо палијативну негу, да се такви пацијенти ту збрину и лече

Сви грађани ће имати породичног лекара. То ће бити тим од четири доктора, два опште праксе и педијатар и стоматолог, најавила је министарка здравља проф. др Даница Грујичић у првом интервјуу за Курир од ступања на министарску функцију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У разговору за нашу медијску кућу, обављеном током самита „Отворени свет“ на Златибору, др Грујичић је говорила о будућим планова Министарства здравља који укључују реформу примарне здравствене заштите, али и палијативне неге.

– Залагаћу се за то да сви имамо породичног лекара. Породични лекар је читав пројекат који мора полако да се уводи. То би био тим од четири лекара, два лекара опште праксе и педијатар и стоматолог, обавезни би били педијатар и стоматолог с посебним акцентом на стоматолога. Ти лекари би покривали један кварт.

Треба захтевати законске промене, то је процес и ако заживи, очекујем да то буде за десетак-петнаестак година. Одговоран здравствени систем подразумева јаку примарну здравствену заштиту, лекари данас немају времена све да прегледају и то мора да се мења. Одговорност према пацијенту је јако битна!

Залажете се и за оснаживање система палијативног лечења?

– Сјајан начин да решимо палијативу су ковид болнице, јер се ковид полако гаси. Ковид болнице Батајница, Крушевац и Нови Сад морају да се искористе и да се ту пацијенти збрину и лече. Морамо искористити те празне кревете и болнице. Говорили сте о лекарима који раде и у приватној и јавној здравственој заштити, што представља извор корупције. Како то решити?

– Увек сам била против тога, али то се не може урадити преко ноћи. Морам да проверим како стојимо законски, да ли можете да радите допунски рад у својој здравственој установи, то је нешто што треба дозволити. Ви можете по закону да одаберете свог породичног лекара, али не можете одредити ко ће вас у државној установи оперисати. Ако желите да вас оперише одређена особа, онда то морате да платите и има људи који то хоће, али зашто би онда плаћали у приватној ако могу да плате у државној болници.

Да ли ће ваш мандат на челу Министарства здравља бити у континуитету с мандатом бившег министра Лончара?

– Биће континуитета, ја мислим да је министар Лончар одлично радио јер знам каква је ситуација била пре осам година у здравству. Неко сам ко је подржао СНС у предизборној кампањи и управо сам због тога што су урадили и влада и министар за последњих осам година подржала јер знам с каквом сам апаратуром располагала пре осам година и шта сада имамо на располагању за лечење људи. Разлика је огромна. С друге стране, ово је први пут да постоји некакав континуитет. Све започете послове треба да приведемо крају, и Клинички центар Србије и Клинички центар Војводине и Тиршову 2 и да почнемо изградњу и Института за онкологију и радиологију.

Нешто ћете сигурно мењати?

– Вероватно ће бити некаквих кадровских промена у Министарству здравља. Нормално је да ја доведем свој тим, шефа кабинета.

Како решити проблем листа чекања за операције, магнетне резонанце и скенере, због којих многи умиру?

– Обављен је велики број магнетних резонанци у последње време и ни то није довољно, али постоје приоритети. Институт за онкологију и радиологију има тренутно три магнетне резонанце и ми нешто више од годину дана заказујемо прегледе пацијентима на нашим апаратима. Исто важи и за скенере, а ултразвук већ није проблем заказати.

О пропусту са бе-се-же вакцинама: Тужилаштво ће утврдити одговорност Како је могуће да неко уместо бе-се-же вакцине бебама да физиолошки раствор?

– Ово је лош пропуст који није смео да се деси, поготово не у државној установи. Код вакцине постоје два дела – активни, у виду прашка, и део за растварање, који је физиолошки раствор у малим ампулама. Те ампуле се помешају, раствори се вакцина и тако се даје. Вакцине које производи „Торлак“ су паковане у једној кутији.

Пошто је „Торлак“ увезао бугарске вакцине, које су прошле све контроле и дају се свуда у свету, а које су паковане у две кутије, у једној је активна супстанца, у другој су вакцине. „Торлак“ је издао упутство како треба радити. Онај ко је издавао вакицне, дакле људска грешка, није погледао упутство.

Како се десило да месец дана то нико други не примети, то не могу да кажем јер ће то тужилаштво рећи и они који су били одговорни за цео тај поступак. Срећа је да деца нису добила ништа лоше. Објављен је на сајту „Народног фронта“ телефон на који родитељи могу да се јаве када би могли да дођу. Ја ћу сваког четвртка извештавати јавност колико деце је вакцинисано, да ли је било проблема, како иде цела ситуација.

Шта намеравате да урадите да се спречи одлазак лекара у иностранство?

– То не зависи само од мене већ и од владе. Мислим да је влада у континуитету показала да има разумевања за здравствене раднике и нама континуирано расту плате. Можда не оним темпом који бисмо ми хтели, али морамо да схватимо где живимо.

Извор: Курир.рс/Добрица Бајић