Свет

МАЂАРСКА ПОСЛАЛА НИКАД ОШТРИЈУ ПОРУКУ УКРАЈИНЦИМА! Прекините са тим ОДМАХ!

Pixabay.com

Тензије у односима између Украјине и Мађарске изазвале су дискусије о украјинском Закону о образовању

Угњетавање мађарске националне мањине у украјинском Закарпатју је неприхватљиво, изјавио је државни секретар за билатералне односе у мађарском Министарству спољних послова Тамаш Менцер који је позвао локалне власти да зауставе прогон Мађара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Менцер се огласио након што су, према писању медија, са јавних институција у граду Мукачеву у Закарпатској области Украјине и у локалним селима скинуте мађарске заставе. Како је саопштено, отпуштено је и неколико руководилаца мађарских институција, блиских Заједници мађарске културе.

– Антимађарске одлуке и акције су неприхватљиве. Осуђујемо оно што се догодило. Позивамо локалне власти да одмах зауставе зверства над Мађарима. Позивамо државне органе Украјине да одмах учине све да се укину антимађарске одлуке и све врати на пређашње стање – написао је Менцер на друштвеним мрежама.

Према његовим речима, Мађарска очекује да ће „украјински лидери учинити све да одрже стабилност у Закарпатју“, упркос сукобу у тој земљи. Уједно је додао да Будимпешта „не разуме како антимађарске одлуке и акције помажу Украјини“ у актуелном сукобу.

– Ако Украјина жели да буде чланица Европске уније неприхватљиво је константно и систематско угњетавање националне заједнице и одузимање њених права – додао је Менцер.

Он је нагласио да су се до сада инциденти догађали само у Мукачеву и околини, те је истовремено изразио наду да антимађарске мере неће бити случај и у неким другим деловима Закарпатја.

Раније је украјински омбудсман за заштиту језика Тарас Кремин изјавио да у школама у ​​Закарпатској области Украјине, где живи много етничких Мађара, постоје проблеми са организовањем наставе на украјинском језику.

У октобру 2022. године власти града Мукачева у Закарпатској области Украјине одлучиле да демонтирају мађарске симболе – споменик Турул птици који се налази у замку Паланок, и замене га украјинским трозупцем. Шеф мађарског министарства спољних послова Петер Сијарто изјавио је да ће због тога бити изражен протест представнику украјинске амбасаде.

Тензије у односима између Украјине и Мађарске изазвале су дискусије о украјинском Закону о образовању који значајно смањује могућност образовања на језицима националних мањина. Закон је ступио на снагу 28. септембра 2017. године и требало је да буде уведен у фазама до краја 2020. године. Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто рекао је да ће Мађарска наставити да блокира одржавање министарске седнице комисије Украјина-НАТО, јер нема напретка у решавању питања која брину Будимпешту.

 

Извор: Srbija Danas