Србија

Крвава мрежа! Како је Хашим Тачи трговао органима по целом свету!

Хашим Тачи (фото:ЈуТјуб)

Асоцијација лекара Нигерије оптужила је Рочасу Окорчу, милијардера и гувернера савезне државе Имо, да је организовао мрежу за трговину људским органима у Нигерији, у сарадњи са Хашимом Тачијем, али и званичницима Турске и Хрватске, објавила је нигеријска информативна агенција „Наиј“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник асоцијације Филип Нџеманзе говорио је о томе на хитном састанку који је организован у Оверију, главном граду те нигеријске државе.

– Први пут у историји једна Влада учествује у трговини органима. Влада државе Имо користи медицинске институције како би омогућила трговину људима – изјавио је Нџеманзе.

Председник асоцијације нигеријских лекара говорио је о недавним путовањима гувернера у Турску, на Косово, у Хрватску, у Јужну Африку и у азијске земље, преноси „Спутњик“.

– Имамо посла са међународном мрежом на челу са Рочасом Окорочом у Нигерији. Бивши премијер Косова Хашим Тачи, који је на челу трговине органима у Европи, његов је пријатељ – рекао је Нџеманзе.

Владина канцеларија је саопштила да су те оптужбе „стара прича којом су се бавиле нигеријске безбедносне службе“.

Окороча је посетио Косово у марту 2012. године када се састао са тадашњим Тачијевим замеником Беџетом Пацолијем и министром трговине Мимозом Кусари Лилом.

Подсетимо, твдрње о трговини људским органима на Косову и Метохији прва је изнела у јавност бивша тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте, у својој књизи „Лов: Ја и ратни злочинци”, коју је објавила по одласку са дужности.] У својој књизи, Карла дел Понте је изнела податке да је 1999. године сазнала од новинара да је око 300 Срба и других неалбанаца било отето и транспортовано у Албанију, где су им вађени органи, који су затим слани у Италију, одакле су дистрибуисани у клинике широм Европе. У књизи она спомиње насеље Бурел у Албанији, где су жртвама вађени органи у кући коју она у књизи назива „жута кућа“.

Према извештају Савета Европе од 12. децембра 2010. године организатор отимања људи и трговине људским органима био је Хашим Тачи и Дреничка група.

 

Извор: Srna/Blic