Издвајамо Регион

ХРВАТ ЈУРЕ ШЕТА ЗАДРОМ И ПРЕПРАВЉА ГРАФИТЕ НА КОЈИМА ПИШЕ – УБИ СРБИНА: Одушевиће вас његова ПОРУКА

Фото: Фејсбук принтскрин

Јуре Зубчић (28) из Задра претходних дана био је главна вест у медијима у региону, након што је „дорадио“ графит мржње упућен Србима

На једној згради писало је „Уби Србина“, а Јуре је додао само једно слово и тако послао поруку љубави. Сада на тој згради пише „Љуби Србина“. Он каже да ово није први графит који је „уништио“ и да зна пуно људи који то исто раде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Фотографије графита објавио је на друштвеним мрежама уз поруку да је „здравије читати поруке љубави“ и одмах узбуркао цео регион. Јуре Зубчић каже да „говор мржње у њему изазива осећај гађења“.

„Прво што сам помислио кад сам видео графит је исто што и помислим сваки пут кад видим такве графите. Увек имам потребу да реагујем на било какав облик ксенофобије у јавном простору. Одлучио сам да „исправим“ графит јер сматрам да сви одговорни грађани треба да кажу „доста је“ говору мржње. Свако у складу са својим могућностима, свако колико може“, истиче Зубчић. Он каже да је порука коју је хтео да пошаље овим поступком јасна.

Dokaz da i ja znam potrčati 🙂 Photo: Saša Čuka

Geplaatst door Jure Zubčić op Zondag 7 mei 2017

„Није битно да ли је неко Француз, Хрват, Алжирац, Србин или било које друге националности, или вероисповести, или пола, или боје коже… Битно је бити човек. С друге стране ми је неразумљиво да и дан данас то морамо да понављамо, а очигледно морамо, јер је трагедија да је вест о мом чину обишла целу регију. То је само знак колико смо сви заједно у земљама западног Балкана свакодневно окружени национализмом и ксенофобијом. Ово треба бити нормална и свакодневна ствар, а не изузетак“, објашњава он. Иако се због оваквих графита стиче утисак да Срби нису добродошли у Задар, истиче да „то апсолутно није истина“.

„Знам многе из Србије који летују у Задру и буквално нису имали ниједну једину непријатност. Цело лето на задарским путевима можете да видите аутомобиле српских регистарских ознака без да су ти људи имали икаквих проблема. Срећом, многи аутори оваквих графита и сличних порука на друштвеним мрежама се скривају иза анонимности и то је досег њихове „храбрости“. Али то свакако није аргумент да такве поруке треба и можемо да прећутимо“, истиче Хрват.

Он се слаже да у градовима у Хрватској и даље има људи који негују ксенофобију и национализам и да Задар није изузетак.

„Као што сам већ споменуо, живимо у друштвима која покушавају да спрече било какав облик критичког размишљања. На трагу тога у Задру, али и свугде другде има младих који снажно заступају националистичке и ксенофобне ставове. Број таквих младих је сигурно већи него у претходним раздобљима, али и даље не мислим да представљају став и мишљење већине већ су само гласна мањина, а власти се брину да такво понашање тихо подстичу и у томе је кључан проблем јер тиме узрокују да такви буду још гласнији, а одговорни и критични млади људи све више ћуте јер немају осећај да их друштво штити на начин на који би требало“, објашњава Јуре.

Како каже, графити мржње и они који позивају на насиље појаве се периодично у Задру, а ово није први графит који је он „уништио“. „Знам многе који редовно исправљају такве графите, тако да и кад се појаве, век трајања им није дуг“, закључује.

 

Извор: Тањуг