Издвајамо Србија

ЈЕЗИВЕ РЕЧИ КОЈЕ ЈЕ ЗАБЕЛЕЖИЛА ЦРНА КУТИЈА: Ево како је оборен авион чији је пад преживела Весна Вуловић

СФРЈ је 7 пута била на мети терориста, а један од њих је и чувено обарање авиона које је преживела српска стјуардеса Весна Вуловић. Ово чудо забележено је и у Гинисовој књизи рекорда.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поуздано се зна да су за рушење авиона криве усташе и да је иза њих стајала ЦИА, као и да су пласиране лажне теорије о несрећи да се завара траг

Јатов авион ДЦ-9 на линији Стокхолм-Копенхаген-Загреб-Београд експлодирао је током лета ка Загребу 26. јануара 1972. године. Са 10.160 метара летелица је пала у близини села Српска Каменица у Чехословачкој. Погинуло је свих 22 путника и пет чланова посаде, а преживела је само стјуардеса Весна Вуловић.

Експлозија у пртљажнику

Бомба са сатним механизмом била је у коферу у пртљажнику. Експлозија је пресекла команде испод пода летелице, па је авион кренуо у неконтролисани спирални пад. Посада и путници остали су живи после експлозије, на снимку црне кутије чују се њихови повици и глас једног члана посаде који виче: „Мама, здраво, мама…“ До распадања авиона дошло је услед преоптерећења материјала тек на висини од 600 до 900 метара изнад тла. Тиме се објашњава и чудесно преживљавање Весне Вуловић. Спасиоци су је пронашли с ногама на земљи, док јој је горњи део тела био у трупу летелице.

Од последица пада имала је фрактуру лобање, обе сломљене ноге, три сломљена пршљена и привремену парализу од струка надоле. Након што је 27 дана провела у коми и 16 месеци на рехабилитацији, вратила се на посао и наставила да ради у „Јату“, али не више као стјуардеса. Весна Вуловић умрла је у децембру прошле године. Обарање овог авиона био је врхунац серија напада екстремне хрватске емиграције.

Југословенске власти су Западној Немачкој уручиле документоване захтеве за изручење осморице терориста са вођом организације Хрватски народни отпор Стјепанон Биланџићем на челу. Покрајински суд у Келну наложио је његово изручење, али су га немачке власти пустиле из затвора… После распада СССР, у новембру 1990. Европски парламент признао је постојање тајне операције ЦИА под именом „Гладио“, у оквиру које су ултрадесни терористи, међу њима и усташе, били ангажовани за рушење комунистичких влада. А 2005. швајцарски историчар Данијел Гансер из Центра за безбедносне студије у Цириху објавио је књигу „Тајне армије НАТО: Операција ‚Гладио‘ и тероризам у западној Европи“. Он иза Биланџићевог ослобађања види утицај ЦИА. Америчка агенција је, такође, лансирала бројне нетачне теорије о узроцима пада, између осталих и ону да је авион оборила чехословачка противваздушна одбрана.

Много теорија

Међутим, тачно четири деценије после пада авиона, тадашњи начелник југословенске контроле летења и експерт за авионске несреће Златко Вереш открио је нове детаље о несрећи: „Различите теорије су испредане, јер руководство СФРЈ никада није желело да објави име човека који је унео бомбу у авион, иако је непобитно утврђено да је реч о припаднику хрватске екстремне емиграције!“ Он је саопштио да су и државна комисија Чехословачке и југословенски независни тим, који су истраживали место несреће и узроке пада, дошли до јединственог закључка – до пада авиона дошло је усред експлозије кофера који се налазио прислоњен уз преградни зид првог пртљажника.

СВЕТСКО ЧУДО

Весна Вуловић једина је особа која је преживела пад са 10 километара без падобрана, а диплому којом јој Гинисова књига рекорда ово признаје уручио јој је Пол Макартни. Њено преживљавање било је и тема једне епизоде чувене серије „Митбастерс“.

Извор:Курир.рс/Момчило Петровић