Србија

KАKО ГОД ОKРЕНЕШ…: Kакве су последице ако Србија да имунитет руским хуманитарцима, а какве ако им га УСKРАТИ

Руско-српски Хуманитарни центар у Нишу (Фото: Јутјуб)

Било да одобри или не одобри дипломатски статус особљу Српско-руског хуманитарног центра у Нишу, Србија би могла да буде у проблему. Ако то учини, забошће „прст у око“ Европској унији и САД а, ако не, замерке би могле да стигну са руске адресе.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако ни по чему није питање свих питања односа између Србије, истока и запада, Центар је стални камен спотицања пре свега Русије и Америке. Са једне стране, Русија инсистира на његовом хуманитарном карактеру, и негира могућност прављења војне базе, док САД наводе да их Центар брине, и да нема разлога да особље добије имунитет ако је реч о хуманитарним активностима.

СНАЖНА ПОРУКА РУСКОГ ПРЕДСЕДНИКА! Путин рекао Колинди: КО НАПАДНЕ СРБИЈУ, РАТОВАЋЕ С РУСИЈОМ!

Све ово се, нажалост, дешава преко леђа Србије која, за сада, не подлеже руском утицају. Међутим, нико са сигурношћу не зна да ли ће тако наставити и да се понаша, с обзиром на све чешће инсистирање руске стране да се статус Центра што пре реши.

Зато се и поставља последница ако се приклони једној или другој страни.

– Kако год да се Србија постави у овом случају, највероватније ћемо имати неку врсту проблема. Зато сам утиска да ће се цела прича одлагати до у недоглед – каже докторанд Факултета политичких наука Бобан Стојановић.

Ипак, наводи он, проблеми би вероватно били мањи ако се, рецимо, „наљуте Руси“. Можда би у том случају могло да дође до евентуалног захлађења односа, али не више од тога.

– То захлађење би могло да се, на пример, одрази на економску сарадњу, али у суштини Русија није за Србију тако важан и значајан економски партнер. Мало је вероватно и да би ово утицало на промену њиховог става када је у питању Kосово – каже Стојановић, уз опаску да не зна „који би механизам они могли да користе да нам загорчају живот“.

Успоравање евроинтеграција

Међутим, ситуација је нешто другачија ако Србија промени досадашњи став, и ипак се одлучи да запосленима у Центру додели имунитет. Можда би то, објашњава Стојановић, више засметало Европској унији него САД. У том случају, могло би да се деси да Србија, рецимо, никада не отвори, или никада не затвори поглавље о спољној политици и безбедности.

– Могло би да дође до успоравања евроинтеграција, а можда и захлађења односа, а у питање би могла да се доведе и намера Србије да приступи ЕУ која нам је, ипак, много ближи и важнији партнер него САД. Наравно да се то не би свидело ни Америци, јер се и они посредно питају о свему – прича Стојановић.

Опредељење Србије је ЕУ

Сличног става је и Предраг Петровић, извршни директор Београдског центра за безбедносну политику који каже да би „шетета“ по Србију била мања, ако изостане давање имунитета, јер је опредељење Србије ЕУ.

– На Србији је да спроводи конзистентну политику јер се одлучила да приступи ЕУ, и наравно да би државама чланицама сметало ако би се одлучила за доделу имунитета. Последице би могле да буду разне, од захлађења односа, успоравања евроинтеграција, одуговлачења са преговорима, разних врста затезања – каже он.

Нестабилност и у СПС

Ако би се ипак десило да Србија остане при свом садашњем ставу, и особљу Центра не одобри имунитет, не би било изненађење да у неком тренутку дође до погоршања односа.

– То би могло да се огледа у слабљењу подршке у, на пример, спољно-политичким активностима. Такође, није тајна да је део владајуће већине, пре свега из СПС близак са Русијом, па би можда на том пољу могло да дође до нестабилности – прича Петровић.

Давање имунитета запосленима у Центру могло би да се посматра и као питање процене војне неутралности и склоности Србије западним вредностима.

ЗВЕЗДА РАЗБИЛА БАРСУ: Бјелица и Рочести бацили на колена Каталонце!

Управо је решавање статуса Руско-српског хуманитарног центра била тема разговора пре два дана између српског председника и руског амбасадора Александра Вучића и Александра Чепурина.

Случајно или не, само дан након тог састанка, Вучић се срео са америчким амбасадором Kајлом Скотом.

 

Извор: Blic.rs