Издвајамо Србија

ИСТОРИЈСКИ ДАН ЗА ЛЕБАНЕ: Плакало и старо и младо, отворена фабрика после 50 ГОДИНА! (ФОТО/ВИДЕО)

Лебане — Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је за Лебане данас историјски дан јер је после више деценија отворена нова фабрика.

На отварању текстилне фабрике турског инвеститора Лебантекс, Вучић је казао да су на отварање дошли људи из читавог јабланичког и кустуречког краја да прославе отварање фабрике, неки кажу после 32, неки после 50 година, како год је посебан и велики дан.

Фото: Јутјуб
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“10. марта када смо били овде, Бесиме, пријатељу, то је била шупа. Био је мрачан, тмуран дан, новинари су ме гледали у чуду, мислећи још једном нас лажу а сад после девет месеци видите како велелепно изгледа”, навео је Вучић и пожелео турским инвеститорима да ту купе и хотел и прошире посао на 600 радника.

“Добићете највредније могуће раднике, молим вас да убрзате, немамо времена да чекамо, више од четвртине људи смо изгубили у Лебану, ниједне добре вести није било. Буквално су старији и деца плакали од среће, не верујући да је ово могуће”, казао је Вучић.

Вучић је казао да је захвалан свима из Турске који желе да улажу овде и оценио политику која Србија води према Турској као политику која нам доводи инвестиције и радна места.

“Ово је фабрика вунице, на сва светска тржишта ће моћи да извозе, видео сам како предилице лепо изгледају. Извозиће се и у Русију, већ наредне ће имати извоз од 11 милиона евра”, казао је председник Србије.

То ће, како је истакао, дати нову снагу локалној самоуправи. “Чуо сам, према Бојнику мора да се прави пут и преко Радан планине да се гради пут, имажете више пара и ви да дате а не све држава”, поручио је локалној самоуправи.

Он је казао да је турски инвеститор у фабрику уложио више од 500.00 евра, тренутно је запослено 120 радника, а радиће 350. “Надамо се да ће и 650 људи бити овде за две године и још једна хала већа од ове ће бити”.

Вучић је казао да га никада и нигде за ових пет година није дочекало оволико људи и да је за пет година једини председник владе и председник државе који је дошао у Лебане и то не само да га обиђе.

Лебантекс је део турске Ормо групе, која је највећи произвођач и извозник вунице у свету.

Фабрика, направљена у реконструисаним халама некадашњег текстилног предузећа Експортекст, простире се на 12.700 метара квадратних и први је нови производни погон који је отворен у Лебану после више од 30 година.

У фабрици тренутно ради 130 људи, а када буде прорадила пуним капацитетом, дневно ће прерађивати око 15 тона вунице.

Држава је за куповину Експортекста из стечаја и у обнову хала уложила око 200 милиона динара.

Ормо група производи око 250 тона вунице дневно.

Погледајте видео:

 

Извор: Б92 / Србија јавља