Издвајамо Свет

ТРАМП ДОНЕО НЕВЕРОВАТНУ ОДЛУКУ: Човек који „ведри и облачи“ по СРБИЈИ нови генерални секретар САД!? (ФОТО)

Доналд Трамп (фото:ЈуТјуб)

Дејвид Петреус, пензионисани генерал америчке војске и шеф ЦИА, а данас бизнисмен на челу инвестиционог фонда ККР, нови је фаворит за позицију шефа дипломатије у администрацији будућег америчког председника Доналда Трампа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Био сам са изабраним председником на састанку који је трајао око сат времена. Упознао нас је са бројним изазовима са којима се САД сусрећу широм света, али и са многобројним приликама које можемо да искористимо. Разговор је био веома добар и обећавајући. Видећемо шта ће бити сада – изјавио је Петреус за америчке медије.

Дејвид Петреус   (Фото: Јутјуб)
Дејвид Петреус (Фото: Јутјуб)

До састанка са бившим шефом ЦИА малтене је било сигурно да ће позиција државног секретара, једна од најосетљивијих у администрацији, припасти или бившем градоначелнику Њујорка Рудију Ђулијанију или некадашњем председничком кандидату републиканаца Миту Ромнију. Међутим, очигледно је да су замерке у вези са њима двојицом узроковале да Трамп прошири видике.

Наиме, саветница новог председника САД Келиен Конвеј јавно је изразила забринутост због могућности да Ромни постане шеф дипломатије, доводећи у питање његово искуство у спољној политици. Конвеј је такође навела да би избор Ромнија могао да разочара Трампове присталице, с обзиром да је гувернер Масачусетса био један од најжешћих критичара Доналда Трампа током избора у Републиканској партији.

С друге стране, многи истакнути републиканци сумњају у Ђулијанија, пре свега због његових бројних веза са владама других држава, од којих неке нису у добрим односима са САД, због чега би Конгрес могао да блокира његово именовање за шефа америчке дипломатије.

На питање да ли би служио у Трамповој администрацији, Петреус је без размишљања одговорио потврдно. Узевши у обзир став једног високог званичника Трамповог транзиционог тима, који је у изјави за „Блумберг“ истакао да Петреус има значајну подршку међу сарадницима новог америчког председника, врло је могуће да бивши шеф ЦИА у фотофинишу претекне Ђулијанија и Ромнија. Такав епилог значајно подгрева и Трампова изјава након састанка са некадашњим генералом, у којој наводи да је „импресиониран Петреусом“.

Скандал-мајстор

Генерал Дејвид Петреус, бивши директор америчке Централне обавештајне агенције ЦИА постигао је споразум с америчким министарством правде око афере везане за његово давање тајних докумената својој љубавници и ауторки његове биографије.

Некад сматран као један од најбрилијантнијих војних умова САД-а своје генерације, ветеран из Ирака и Авганистана, генерал Петреус је тако избегао потенцијално нелагодно суђење и ставио тачку на скандал који је уздрмао обавештајни свет у лето 2012. године.

Петреус је својевољно прихватио да се изјасни кривим за недозвољено повлачење и држање поверљивих докумената, рекао је портпарол министарства правде.

После двогодишње истраге, амерички Федерални истражни биро (ФБИ) предложио је у јануару да се покрене поступак против бившег шефа ЦИА пошто су тајни документи нађени у компјутеру његове љубавнице Поле Бродвел, коауторке његове биографије.

Он је првобитно рекао да документи нађени на њеном компјутеру не доводе у опасност националну безбедност. Међутим, тиме што ће се изјаснити кривим Петреус признаје између осталог да је донео осам свежњева докумената које је он сам окарактерисао као строго поверљиве, у кућу у Вашингтону, где је провео викенд у августу 2011. са Бродвеловом.

Купио српски медијски простор и дугове српских тајкуна

Инвестициони фонд ККР, на чијем је челу Дејвид Петреус, бивши шеф ЦИА, недавно је боравио у Србији, где је у разговору с премијером Вучићем понудио да откупи неке од ненаплативих кредита банака у Србији. Пре свега, било је речи о Фармакому и другим великим компанијама повезаним са демократским режимом, а чија су дуговања, не само према банкама, претила да потпуно уруше финансијске токове у Србији.

Петреус је Вучићу понудио да откупи неке од кредита које банке потражују од фирми из приватног или државног сектора, а не могу да их наплате, а где спадају и дугови тајкуна. На тај начин би ушли у власничку структуру тих компанија, јер би куповином ненаплативих кредита стекли део власништва фирме која се задужила код банке, а није могла да сервисира своје обавезе.

ККР фонд у Србији власник је кабловско-телекомуникационе мреже СББ у Србији, а и телевизије са националном фреквенцијом Прва и Б92, такође су власнички повезане са Петреусовом империјом.

 

Извор: Блиц/ Правда