Издвајамо Свет

ЧУДО У АМАЗОНИЈИ: Невреме их натерало да скрену с редовне руте, а онда су открили нешто невероватно(ФОТО)

Један фотограф је случајно снимио амазонско племе које још није успоставило контакт с цивилизацијом пошто је његов хеликоптер морао да скрене с редовне руте како би избегао олују.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Непланирано је прелетео изнад непознатог племена и њихове дугачке колибе.

„Зграбио сам фотоапарат и почео да сликам“, каже бразилски фотограф Рикардо Стакерт, „нисам имао пуно времена да замишљам шта се догађа“.

Призор мора бити сачуван

Био је то срећан тренутак за Стакерта. Приметио је грађевину док је био у Акреу, савезној држави у близини границе с Перуом, и то баш док је ишао да фотографише племе урођеника с којим је успостављен контакт.

Током повратног лета, 18. децембра, успео је да направи још очаравајућих фотографија које нуде увид у животе изолвоног племена. Бразил има око 80 таквих група, али њихово постојање је под све већом претњом илегалних дрвосеча, рудара и кријумчара дроге.

Стакерта је посебно импресионирала боја на телу једног од мушкараца, за коју сматра да је камуфлажа.

„Када је хладно ми на себе ставимо одећу. Они ставе ту боју како би се заштитили“, рекао је.

„Помислио сам у себи ‘Мораш да фотографишеш ово, мора бити сачувано’.”, испричао је фотограф.

Боље за њих да остану изоловани

У држави Акре живе три изоловане групе, каже Хосе Карлос Меирељес, стручњак за бразилске домороце с 40 година искуства, а који је био у истом хеликоптеру.

„Понекад и мало детаља може пуно тога да открије, а како фотографије имају сјајну резолуцију можемо добро да видимо детаље“, рекао је.

Пре две године је четврто изоловано племе из Акреа, Тапанава, ступило у контакт. Неки од њих рекли су Меирељесу како су мислили да су хеликоптери нешто чаробно, или огромне птице, и да нису имали појма да се унутра налазе људи.

Меирељес је први пут угледао знакове овог изолованог племена још 1988, а учествовао је и у лету ББЦ-а 2010. када су снимљени с велике висине.

„Користе сјекире, мачете, тањире, знају за наш свет али им је слабо познат“, објаснио је Меирељес.

Верује да се у племену налази око 300 људи и да узгајају банане, слатки кромпир, маниоку и кикирики, као и да се баве ловом и риболовом.

Драго му је што изгледају здраво, и додаје како нико не зна име тог племена.

„Зовемо их Индијанци с горњег тока реке Хумаита“, рекао је Меирељес.

„Никада нису ступили у контакт ни са ким, немамо појма којим језиком говоре нити ко су они. Срећом да не знамо. Онога дана када сазнамо за њих почињу проблеми“, закључио је он.

Извор:Гардиан