Издвајамо Свет

ПУТИН ГРАДИ МЕГА РАКЕТУ: Русија планира градњу базе на Месецу! (ВИДЕО)

Русија развија мега ракету која ће транспортовати материјал за градњу базе на Месецу, открио је заменик премијера Русије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Владимир Путин жели да се почну радови на новој “супертешкој” ракети која би отворила пут за лунарну истраживачку станицу.

То би омогућило грању руске базе која би могла да буде посећивана и настањивана, тврди заменик премијера Дмитриј Рогозин.

– Према упутствима председника која се технички финализирају лансираћемо супертешку свемирску ракету с различитим могућностима. То ће отворити пут за реализацију идеје о истраживачкој станици на Месецу која ће моћи да се користи приликом истраживања и биће настањива – рекао је стручњацима у свемирској корпорацији Енергија, тврди ТАСС.

Агенција извештава да је пројекат ракете био планиран у јесен 2014. али је прошле године одложен. Ипак, пројекат се не помиње у плану свемирског програма земље за период од 2016. до 2025, додаје агенција.

Ова најава долази након што је објављено да Русија планира слетање првих својих космонаута на Месец 2031. Шеф руске ракетне компаније је навео да ће спуштању космонаута претходити серија беспилотних летова почевши од 2026, пише Дејли мејл.

Такође, недавно је Руска свемирска агенција Роскосмос најавила да планира изградњу базе на Месецу за 12 космонаута.

Амбициозна мисија слетања на Месец би почела 2026. с беспилотним летовима на Месец, а уследило би слетање модула 2027, рекао је за ТАСС директор енергије Владимир Солницев.

Он је додао да ће 2029. у Месечеву орбиту стићи и нова летелица која ће се звати Федерација.

– До 2031. планирамо да на Месец спустимо људску посаду – рекао је.

Русија је позвала Европску свемирску агнецију и НАСА да заједно раде на модулу за слетање на Месец, рекао је Солницев.

Извор: Блиц