Здравље Издвајамо

ДРЕВНИ ЛЕК: Под стресом сте, имате висок притисак, болесну јетру, кандиду, овај ЧУДЕСНИ НАПИТАК ће вам помоћи (ВИДЕО)

Ако сте у продавницама увек заобилазили полице са сурутком или је бацали ако сами код куће правите јогурт, кефир или сир, немојте то више радити јер је сурутка древни лек који је препоручивао и сам Хипократ.

Дуго се сматрало да су Норвежанке дуговале свој прекрасан тен управо овом напитку. За дуг и квалитетан живот саветовао ју је чак и цењени доктор Пааво Ариола. Доказ да је сирутка чудотворна је и Олд Тхомас Парр, скромни енглески сељак који је доживио 152 године. Био је познат по томе што је пио сурутку сваки дан и с поносом то истицао.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Састав и лековитост сурутке

За прехрану је ова намирница прикладна од рођења до дубоке старости. Чак се и због сличности мајчином млеку може користити као додатак за млеко у прехрани беба.

Сурутка је у изворном облику течност која садржи мање од 1% беланчевина и преко 93% воде. Главни састојци сурутке су калијум, натријум, магнезијум, фосфор, гвожђе, цинк, бакар, кобалт, манган, молибден, витамини, вредни ензими и аминокиселине.

Само 26 калорија садржи сто грама сурутке, због чега је посебно погодна за мршављење.

Најздравији напитак за болесну јетру

Чиста јетра кључ је доброг здравља, а сурутка је моћан чистач јетре. Ако болујете од било какве болести јетре, редовно пијте сурутку. Сурутка садржи бета-лактоглобулин који снабдева организам аминокиселинама званим БЦАА, које значајно помажу код узнапредовалих јетрених болести.

Оболелима од цирозе суплементирање с БЦАА помаже да живе дуже и квалитетније, тврде стручњаци.

Алфа-лацталбумин који садржи сурутка, обилује есенцијалном аминокиселином триптофаном познатом по регулисању сна и побољшавању расположења. Он је богат имуноглобулинима и лизосомом који јачају имунитет, што је врло корисно код хроничног хепатитиса. Уједно, садржи и протуупални лактоферин, састојак од непроцењиве важности за оне чија је јетра подложна упалама. Сурутка је пуна цистеина који су потребни телу за производњу глутатиона, антиоксиданса који штити тело од упала и токсина. Ниво цистеина јако је ниска код оболелих од хепатитиса Ц, што погоршава оштећења јетре.

Наиме, глутатион је моћан антиоксиданс који помаже код проблема са штитњачом, хроничним упалама, раком, мултиплом склерозом и Паркинсоновом болести.

За издржљивост и мршављење

Ако се интензивно бавите спортом, покушавате смршати, под стресом сте или болујете од тешке болести, сурутка би требала бити дио вашег свакодневног јеловника. Сурутка обилује електролитима, одлично хидратизира тело, даје више енергије па је пуно прикладнија од штетних енергетских пића.

Сурутка је главна сировина за производњу протеина који су, као што се зна, неизбежан део прехране сваког спортисте те конзумирање сурутке омогућава бржи опоравак и раст мишића након вежбања, смањује апетит и подстиче мршављење.

Уједно доприноси и артеријском и венском здрављу јер смањује глукозу у крви и крвни притисак, показују истраживање. Пошасти модерног живота попут дебљине, високог притиска, умора и стреса можете ублажити редовном конзумацијом сурутке.

Народни лек за пробаву

Млечна киселина коју посједује сурутка смањује прекомеран број гљивица и бактерија у цревима, а њезин ниски ПХ подстиче њихов рад.

Препоручује се редовно конзумирање код затвора, надутости, грчева, дивертикулитиса и хроничних упала црева.

Овај стари народни лек може значајно помоћи код:

– хроничног умора и стреса
– дебљине и преједања
– високог притиска
– пада имунитета
– желучаних тегоба
– болести јетре
– кандиде
– чишћења организма од токсина

Припрема и примена сурутке

Најбоља ствар код сурутке јесте да је можете и сами направити од сировог домаћег млека или купити у продавницама или у трговинама еко-хране или је пак набавити од локалних произвођача. Козја сурутка је најбоља, али добра је и кравља. Најважније је да је реч о пашним животињама које нису „пумпане“ хормонима. Од 10 литара млека у просеку се добије један килограм сира и девет литара сурутке.

Зато што има диуеретичка својства, сурутка се у почетку препоручује пити умерено, но можете је пити трипут дневно по 1,5 децилитар, а постепено ову дозу можете повећати и до литре дневно.

Ако имате пробавне сметње, само промешајте кашичицу сурутке у чаши воде и попијте пре сваког оброка.

Сурутку осим за лечење можете користити и за спољашњу негу коже и косе, у припреми пекарских производа и у прехрани домаћих животиња и кућних љубимаца.

 

Извор: Београд.ин/Србија јавља