Свет

КИНА ШОКИРАЛА ЦЕО СВЕТ: „Могућ је рат са Америком, последње упозорење Трампу!“

Рат Кине и Сједињених Америчких Држава током мандата Доналда Трампа „није само слоган“ него постаје „практична стварност“, изјавио је високи званичник кинеске војске.

Изјаву је објавио сајт кинеске Народне ослободилачке армије, као одговор на агресивну реторику нове америчке администрације против Кине, јавља британски „Индипендент“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сајт је заправо пренео став кинеске Центалне војне комисије, која има целокупну контролу над војском.

Званичник одељења те комисије за одбрамбену мобилизацију рекао је да „рат током Трамповог мандата“ или „избијање рата вечерас“ нису само слогани, него постају практична стварност.

Он је позвао и на ангажовање војске у напетом региону јужних и источних кинеских мора, као и да одбрамбени ракетни системи покрију Корејско полуострво.

Тај званичник је истакао да би Американци требало да поново размотре своју стратегију у азијско-пацифичком региону.

Наљутили Кину

„Индипендент“ подсећа да су Трамп и његови најближи сарадници су у својим изјавама заступали тврду политику против Кине.

Трамп је Кину назвао „манипулатором валуте“ и оптужио је за непоштену трговину.

Нови председник САД је, такође, игнорисао америчку политику „једне Кине“ и то јавно показао телефонским разговором са председницом Тајвана Таи Инг Вен, што је наљутило званични Пекинг, који Тајван сматра делом Кине.

Нови амерички државни секретар САД Рекс Тилерсон је заговарао ангажовање америчке морнарице која би блокирала вештачка острва у Јужном кинеском мору, што би Пекинг могао да схвати као ратни чин.

Упозорење Трампу

Индиције да се Кина припрема за сукоб појавиле су се раније ове недеље, када су објављене непотврђене информације да је Кина поставила пројектиле дугог домета ближе својој североисточној граници у провинцији Хеилођијанг, јер им је са тог места САД у домету.

На кинеским друштвеним мрежама објављене су фотографије за које се тврди да приказују кинеске ракете Донгфенг-41, унапређени интерконитентални систем балистичких ракета, постављене близу границе Кине и Русије.

Кинески државни таблоид „Глобал тајмс“ сугерисао је да је кинеска војска намерно пустила фотографије кроз друштвене мреже као упозорење Трампу.

Председник Кине Си Ђинпинг је, међутим, недавно позвао на смањење нуклеарног оружја, пише „Индипендент“.

Извор: Mondo.rs