АНТИЋ: Ако је Српска као НДХ, да ли је Инцко као Хитлер?!

Изјава високог представника којом пореди дан оснивања РС и дан оснивања НДХ је непримерена. Најбоље би било да се међународна заједница захвали Инцку на досадашњим услугама.

Одавно Запад у садејству са бошњачким политичарима покушава да докаже да је Република Српска геноцидна творевина, а Валентин Инцко, високи представник међународне заједнице у БиХ, можда је отишао и најдаље у тој намери упоредивши 9. јануар и стварање РС са формирањем фашистичке Независне Државе Хрватске 10. априла 1941.

Та два датума су неупоредива, сматра историчар Чедомир Антић, аутор „Историје Републике Српске“. НДХ је била сателит Трећег рајха, геноцидне творевине са којом је савремена Немачка раскинула све континуитете, почиње Антић.

Штавише, Бошњаци одузимају легитимност 9. јануару 1992. када је РС основана, а за датум формирања РС тенденциозно узимају 21. новембар 1995, када је у Дејтону добила међународни легитимитет.

Са друге стране, наставља Антић, Дејтонским споразумом успостављен је континуитет државности БиХ од пре 1992, а истим споразумом потврђен је и континуитет РС.

„Хашки трибунал је у неколико пресуда, посебно у пресуди генералу Перишићу, јасно нагласио да Војска РС није злочиначка војска. Дакле, она није ни СС ни Вермахт. У крајњој линији, током 20 година после рата, тај дан је слављен. Сада га је укинуо суд коме је истекао мандат. Међутим, то је озбиљан проблем када то каже високи представник, који тврди да је неутралан. Никада му није пало на памет да каже како је 1. март, дан који славе у бошњачким деловима Федерације БиХ, неуставан“, каже Антић.

Први март је годишњица референдума на коме су се Бошњаци и Хрвати изјаснили за отцепљење од Југославије. Тај референдум је, каже Антић, био противан Уставу тадашње СР БиХ.

„Када већ говоримо о континуитетима, зашто господин Инцко не говори о континуитету своје државе? Аустрија није била жртва Трећег рајха. Аустријанци су, нажалост, били бастион Трећег рајха. Чинили су 7 одсто становништва и 50 одсто ратних злочинаца. Они су земља која је, захваљујући успешној дипломатији, успела да увери свет да је Бетовен Аустријанац, а Хитлер Немац, а ни једно ни друго није тачно. Тако да би господин Инцко требало да размисли и да буде мало умеренији. Верујем да је он и антифашиста и да има добре намере, али, нажалост, те његове добре намере нису видљиве из његових дела“, објашњава Антић.

Да није глупост, поређење дана када је основана РС и дана када је основана НДХ било би безобразлук, каже професор бањалучког Факултета политичких наука Милош Шолаја.

„То је заиста непримерена изјава и непримерен став, и ако он одражава стање размишљања високог представника, који је ту да унапреди ситуацију после Дејтонског мировног споразума и да помогне да се БиХ стабилизује и развија, мислим да је то погрешан пример. По мом мишљењу, прави излаз био би да се Савет за имплементацију мира захвали Инцку за његове услуге или да он сам оде и да покаже да БиХ треба да и без таквих представника размишља о својој и садашњости и будућности“, каже Шолаја.

Читај даље — 1 2

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: