Чудесна храна: Ево које намирнице обнављају органе

За јетру се сигурно зна да се обнавља. Њене ћелије живе око 150 дана, након чега старе замене нове и јетра може да настави да обавља своју функцију избацивања отрова из организма.

За срце се мислило да се не регенерише, да цео живот имамо ’исто’ срце, али истраживања су доказала да пумпа организма може да се обнови и то три до четири пута у току живота.

Кожа се обнавља на 28 дана, костима треба око 10 година, црвена крвна зрнца живе око четири месеца, ћелије црева се обнављају на свака три до четири дана, а што се можданих ћелија тиче, оне се не регенеришу и то што смо добили рођењем, добили смо (зато их треба чувати).

Здравље значи и добру регенерацију органа, јер се старе ћелије морају заменити новим како би се живот наставио. Храна је веома важна за овакве обнове и корисно је знати које су намирнице од највеће помоћи.

Обнављање нерава

Постоји широк спектар природних једињења која регенеративно делују на нерве. Студија из 2010 објављена у Рејувенатион Ресеарцх каже да комбинација

боровнице
зеленог чаја
и карнозина (налази се у свињетини, јунетини, риби)

помаже нервну и регенерацију матичних ћелија код животиња са неуродегенеративним болестима.

Друге супстанце са сличним дејством су:
куркумин (корен биљке куркума)
апигенин (једињење које се налази у целеру, першуну, артичокама)
боровница
жен шен
црвена жалфија
резвератрол (црно вино, црно грожђе, црна чоколада)
матични млеч
теанин (зелени чај)
кафа

Постоје и друге супстанце које помажу оздрављењу нерва поправљајући омотач нервног влакна мијелина. И музика и заљубљивање утичу позитивно на регенерацију и опоравак неурона.

Регенерација јетре

Глициризин је једињење које се налази у корену сладића и који се према једној студији показао као одличан стимуланс у регенерацији код животиња код којих је хируршки одстрањиван део јетре.

Читај даље — 1 2

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: