НОВО РУСКО ЧУДО: Радарски систем „Вороњеж“ покрива Европу и Атлантик, може да пресретне све пројектиле (ВИДЕО)

У Русији се први пут још од времена Совјетског Савеза ствара јединствено радарско поље, као део система за упозоравање на ракетни напад на свим стратешким правцима. То ће омогућити да сви потенцијално опасни ракетни пројектили буду пресретнути.

Осим на систему раног упозоравања на ракетни напад, ради се и на развоју и увођењу система ваздушног, надводног и подводног праћења. То, у ствари, значи да се на руским границама ствара потпуна контрола праћења ситуације, и то не само на небу, него и под водом.

Државна тестирања три нове радарске станице „Вороњеж“ већ су успешно завршена и оне ће ове године бити инсталиране у Орску, Барнаулу, Јенисејску. О томе је и министар одбране Сергеј Шојгу известио руског председника Владимира Путина.

Осим тога, Шојгу је рекао и да су дорађене и унапређене три постојеће радарске станице у Барановичу, Мурманску и Печору, уз примену високе технологије.

Министар је истакао да је то омогућило да се први пут у новијој историји по ободу руских граница створи јединствено радарско поље система упозорења о ракетном нападу на свим стратешким ваздушно-космичким правцима и на свим правцима из којих могу доћи балистичке ракете свих врста.

Захваљујући радарским станицама типа „Вороњеж“ руска војска може по секторима да прати шта се дешава око територија Русије на удаљености од 6.000 километара.

Са таквим оперативним дометом „Вороњеж ДМ“ може да покрије целу Европу и Атлантик.

Овај радарски систем може да детектује аеродинамичне и просторне мете, укључујући балистичке и крстареће ракете.

Након што детектују лансирање, ови радарски системи прате трајекторију (путању) лета пројектила, одређују правац лета ракете — да ли је она усмерена на Русију или неку другу земљу, и усмеравају на њега системе противракетне одбране.

Стручњаци подсећају да је осим пуштања у рад радарске станице „Вороњеж ДМ“ и „Вороњеж М“ у Русији створен и радарски систем „Подсолнух“ који може да бележи кретања летелица и копнених јединица и преко линије хоризонта, као и радарски систем „Контејнер“, који омогућава руским снагама противваздушне и противкосмичке одбране откривање практично свих летелица и лансирања крстарећих ракета на удаљености до 3.000 километара.

Софистицирани радарски систем „Подсолнух“, који у преводу значи „сунцокрет“, у стању је да забележи кретање јединица које се налазе на удаљености од неколико хиљада километара преко линије хоризонта, док за обичне радаре управо хоризонт представља баријеру.

Руски војни експерти наводе да ове радарске станице омогућавају да се створи јединствено радарско поље система упозоравања на ракетни напад, какво није постојало чак ни у СССР-у. Они објашњавају да се овде не ради о индивидуалним радарским станицама, већ да су оне обједињене у један јединствени систем. Штавише, овај систем је интегрисан у систем ракетне одбране.

Читај даље — 1 2

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: