Србија

ДОКТОР КОН СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ: Сутра на снагу ступа нова мера! Свако ко се враћа у Србију треба да се пријави на овај начин…

Србија ће у петак после 18 сати почети да спроводи надзор због корона вируса над нашим грађанима који се враћају из Црне Горе, Хрватске, БиХ и Албаније, сви они ће на улазу у земљу добијати објашњења, а др Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против корона вируса објашњава да ће се они пријављивати електронски, и да ће морати да упишу који су гранични прелаз прошли и када. Они који имају симптоме, како је казао, морају да се јаве у ковид амбуланту, а они који не могу да се пријаве електронски, треба да оду код свог изабраног лекара, и на тај начин се пријаве.

– Не би било добро да појуре сви у ковид амбуланте, то не би могло да се издржи. Очекујемо 50.000 недељно да долази у земљу, пута 10 дана, то је 500.000. Ова пријава је нешто што већ постоји као тест самопроцене на порталу е-здравље.гов.рс. Једино што свако има обавезу јесте да се пријави здравственом систему кроз тај портал. Чим се изврши пријава преко тог система, и особа упише када је и који гранични прелаз прошла, она је у систему.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ако та особа добије тегобе, одмах треба да се јави у ковид амбуланту. Прва је обавеза да се пријави електронски, а друга, ако се појаве симптоми, да се јави и кувид амбуланту. И чим оде у амбуланту, преда књижицу, одмах лекар има увид у податке – објашњава др Кон:

– Битно је да буду пријављени, то је по члану закона, значи да имају обавезу. Казна неће бити главни начин борбе. Међутим, треба схватити да онај ко се не пријави, а дође до заражавања од те особе, он не може да избегне оно што у закону пише.

Додаје да не очекује да ће баш сви без проблема убацити податке. Истиче и да овде није реч о евиденцији.

– Овде није питање контроле или евиденције. Овде је у питању лична ствар, да се неко јави у ковид амбуланту ако има симптоме. Није ствар евиденције колико је људи ушло, ми то можемо да добијемо и од граничне полиције – рекао је др Кон и казао да су казне прописане али да их неће бити али да је казна 150.000 динара уколико је неко довео здравље грађана у опасност.

Пријављивање се, како каже, завршава за 30 секунди. Ако неко не зна да се пријави, онда ће да оде код изабраног лекара да се пријави.

Он није могао да прецизира да ли ће систем баш сутра у 18 сати почети да ради, али се ради о томе.

Др Кон је прокоментарисао и то што још две недеље не можемо у Европску унију.

– Код њих је далеко мање повољна епидемиолошка ситуација. Ми се налазимо још у жутој зони и спуштамо се према зеленој, и можда је то због тога. То нама епидемиолошки и договара него да идемо у земље где је интензивније преношење – казао је др Кон.

 

 

 

 

Извор: Телеграф.рс