Занимљивости Издвајамо

МИСТЕРИЈА ИЗГУБЉЕНИХ ГРАДОВА КОЈА ШОКИРА СВЕТ: Пронађени остаци прастарих цивилизација (ВИДЕО)

Мит о Атлантиди већ хиљадама година голица машту лаика и професионалаца. Иако се професионалци слажу да је овде реч о миту, рушевине стварних градова под морем ипак остављају све без даха.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 НЕВЕРОВАТАН СНИМАК! НИКО НЕ ЗНА О ЧЕМУ СЕ РАДИ: Изнад Кине се појавио ГРАД који ЛЕБДИ у ваздуху! (ВИДЕО)

Атлит Јам, Израел

Једно од највећих и најстаријих подводних налазишта античког насеља пронашли су на 12 метара дубине, а протеже се на 40.000 квадратних метара. Људи су у њему живели у раздобљу између 6900. и 6300. године пре нове ере.

Осим људских остатака и артефаката од кости и камена, најзанимљивији су монолити високи од једног до два метра који су поређани у полукруг, а има их седам. Археолози верују да су били послагани око извора воде.

 НИКО НЕМА ОБЈАШЊЕЊЕ – ДА ЛИ ЈЕ ОВО ВАНЗЕМАЉСКА ТВРЂАВА? Древни град “Пума Пунку” резан ласерима пре 13.000 година

Дварка, Индија

У индијском заливу Камбат 20 километара од Гујарата 2001. пронађени су остаци античке цивилизације 40 метара испод површине мора. Претпоставља се да је град потопљен на крају последњег леденог доба пре 9-000-10.000 година.

Никоме није јасно камо је нестала цивилизација која је створила овај град, но према причи из Махабхарате, град је припадао богу Кришни, који је наводно био ванземаљац. Дуго се веровало да је Дварка само митско место.

Пирамиде Јонагуни-Јима, Јапан

Локални рониоци пронашли су мистериозне камене формације у мору поред острва Јонагуни 80-их година. Камење је посложено у облику степенастих тераса. Стручњаци су разматрали могућност да се ради о природном феномену, но гравуре и резбарије су их разувериле.

Претпоставља се да су структуре припадале чувеној пацифичкој цивилизацији Му за коју се сматра да је нестала због цунамија и да су старе више од 5.000 година.

Хераклион-Тонис, Египат

Мистериозан град који се скривао испод песка и блата 1.200 година дуго је сматран само легендом. Открили су га почетком 20. века, а град обилује толиким богатством да га још и данас откривају.

На локацији су пронађена 64 брода, златни новчићи, огромни 5-метарски кипови и мали кипови богова, плочице с хијероглифима.

Павлопетри, Грчка

Археолози се не могу заситити овог града ког сматрају ремек делом градског планирања.

Павлопетри је старији од 5.000 година, а налази се на само четири метра дубине. Верује се да је био средиште трговине Микенске и Минојске цивилизације.

 

Извор: 24сата.хр