Здравље Издвајамо

ЦРВЕНИ АЛАРМ! ПОЛА СРБИЈЕ ЈЕ АЛЕРГИЧНО НА АМБРОЗИЈУ: Ево како да се заштитите од овог опасног корова…

Ниво полена овог алергена је чак 14 пута изнад дозвољеног у скоро свим градовима, а такво стање ће трајати до краја септембра

После тропског таласа који није давао мира грађанима широм Србије, са освежењем је стигла и нова-стара мука. Амброзија убрзано цвета, па чак 1,5 милиона људи у земљи који су на њу алергични ових дана не могу да живе од гушења, кијавице, кашља, осипа, суза и неподношљивог свраба у очима, ушима и носу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према подацима Агенције за заштиту животне средине (СЕПА), у скоро свим градовима Србије овај коров је означен црвеним маркером, што значи да је на веома високом нивоу, осим у Врању и Зајечару, где је на средњем. Суботица и Врбас поред амброзије муку муче и с високим нивоом полена коприве у ваздуху, а изгледа да је једино место у земљи где се људи тренутно не гуше од алергија – Златибор.

– Малтене свуда по Србији границе концентрације полена су веома високе, а ове недеље су чак 14 пута изнад граничних вредности, док су прошле недеље биле и 20 пута веће. Ове године се продужила сезона амброзије и трајаће све до краја септембра. Пратимо 24 алергене врсте током целе године и убедљиво највећи алергени потенцијал ствара амброзија. Негде је и коприва изнад граничних вредности, али она сама по себи не ствара толики проблем, већ једино унакрсним реакцијама с другим алергенима може погоршати стање – каже Мирјана Митровић Јосиповић, координатор СЕПА за праћење алергеног полена.
Стручњаци саветују опрез и истичу да алергије у неким случајевима могу бити врло опасне и довести до појаве астме и гушења. Такође, може доћи до отежаног дисања, пецкања и сузних очију, осипа по кожи, а у олакшавању симптома и спречавању тежих манифестација најбоља је комбинација превентивних мера и лекова.

– Саветујемо свима који имају проблем са алергијом да се обавезно обрате лекару, јер постоји забуна и људи помешају бактеријску или вирусну реакцију и алергију. Нажалост, наука још није открила зашто људском организму смета полен и зашто га препознаје као својеврстан отров, али алергије се данас успешно лече медикаментима. У тежим случајевима може доћи да спазма плућа и гушења, али то је изузетно ретко и особе које су алергичне већ знају шта да раде и да треба се придржавају терапије под надзором лекара – објашњава Јосиповићева.

Учесталост алергијских поремећаја, па и алергије на амброзију, већ деценијама је у порасту. То је последица стресног начина живота, ширења инфекција, промена у исхрани, околини и клими. С једне стране, ту су климатске промене попут високих температура и летњих суша, које погодују расту корова. С друге стране, нередовно одржавање зелених површина и чишћење корова такође су узроци пораста алергије на амброзију.

Јелена Пронић

ЧИЊЕНИЦЕ – Шта је амброзија

Амброзија је коровска биљка која потиче из Северне Америке

 

У Европу је стигла 1863. године при транспорту пшенице, а данас има преко 20 типова амборзије

Око 10 одсто становништва алергично је на поленов прах, док је чак 90 одсто њих у неком тренутку имало блаже сметње

Алергију на полен можете развити у било ком тренутку живота

Полен амброзије изгледа као кугла са шиљцима, тачније, има мале кукице

Реакција на амброзијин полен започиње већ код концентрације од 20 до 30 зрнаца у ваздуху на један метар кубни

Цвета од августа до октобра и том приликом ослобађа око 100 милиона зрнаца полена, које ветар може однети и 300 километара

КАКО ПОБЕДИТИ АЛЕРГИЈУ

 

1 У шетњу по природи идите само после кише, кад је концентрација полена најмања

 

2 Затварајте прозоре стана или аутомобила

 

3 Туширајте се и перите косу свако вече како бисте спрали полен

 

4 Често се пресвлачите јер се полен задржава на одећи

 

5 Редовно усисавајте стан и бришите подове влажном крпом

 

6 Не излазите из куће током преподнева јер је тада концентрација полена у ваздуху највећа

 

7 Не шетајте по ветровитом времену, посебно ако је топло

 

8 Не сушите веш напољу јер мокар веш сакупља полен

 

9 Избегавајте баштенске и пољске радове

 

10 Избегавајте боравак близу руралних предела с необрађеним земљиштем, где је концентрација полена велика

 

Извор: Курир.рс

БОНУС ВИДЕО