Издвајамо Регион

ОВО ЈЕ ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ ОСЛОБОДИО КОЉАЧА: Орићев судија мучио Србе и тиме се хвалио! (ФОТО/ВИДЕО)

Шабан Максумић, судија Суда БиХ у Сарајеву, члан већа које је прекјуче ослободило кољача и ратног злочинца Насера Орића, сумњичи се да је током и после рата у Босни мучио и злостављао српске затворенике у истражном затвору „Виктор Бубањ“!

Како преноси агенција Срна, некадашњи Центар јавне безбедности Српско Сарајево и Министарство полиције РС поднели су две кривичне пријаве против Максумића због сумње да је затворенике Србе злостављао, изнуђивао исказе и наређивао стражарима да их туку и силом натерају да потпишу унапред припремљене изјаве.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према подацима из поменутих пријава, Максумић је са још неколико судија учествовао у зверском мучењу затворених Срба, а потом се хвалио како је „током ноћи пеглао четнике“!?!

„Максумић се терети да је изнуђивао исказ од Сретка Дамјановића и лично наређивао стражарима да га присиљавају и туку док не потпише унапред припремљену изјаву. Он се терети и да је у својству председника Већа Окружног војног суда у Сарајеву подржавао стање противправног задржавања Триве и Бошка Гуслова, продужавајући им притвор уз паушалну оцену да се ‘истрага није могла окончати из оправданих и објективних разлога’, без навођења конкретних разлога за одређивање притвора“, наводи се у извештају.

Шабан Максумић (Фото: Јутјуб)

Злостављао заробљенике
Максумић је са још неколико судија учествовао у злостављањима затворених Срба, а потом изјављивао како су током ноћи пеглали четнике.

Судија Максумић се терети и да је у својству овлашћеног службеног лица хапсио Србе и онемогућавао им правично и непристрасно суђење у Окружном војном суду смештеном у објектима Окружног војног затвора такозване Армије БиХ.

– Овим грађанима није издавао законска решења о разлозима задржавања, односно одређивања мере притвора и продужења исте. Потом су им изрицане ‘правоснажне’ пресуде без ваљаних доказа о кривици. Тиме је Максумић охрабривао припаднике војне полиције такозване Армије БиХ на вршење кривичних дела против човечности и међународног права над грађанима српске националности… – закључује се у документацији.

Постоје и сведоци

О Максумићевом иживљавању над Србима, наводи се у поменутим пријавама, сведочио је Марко Микеревић, који је током рата обављао дужност судије поротника у Окружном војном суду у Сарајеву.
Такође, једна од преживелих жртава Нада Томић навела је да је Максумић од ње изнудио лажну изјаву на основу које је касније осуђена.

 

Извор: Информер.рс