Русија Свет Србија

РУСИЈА ЉУТА НА СРБИЈУ због партнерства са…

Александар Вучић и Владимир Путин (Фото: Јутјуб)

Одлука да Србија приступи борбеној групи ЕУ Хелброк, коју чине Румунија, Бугарска, Кипар, Грчка и Украјина, а која се због свог састава назива још и „православном војном алијансом“, ни најмање није наишла на симпатије Руске Федерације јер би то за њу практично значило да „губе своје најјаче упориште на Балкану“, објавио је Јутарњи лист.

Имајући у виду да је ноту о приступању Србије техничком споразуму о оснивању Хелброка пре неколико дана у Атини потписао начелник Генералштаба националне одбране Грчке Евангелос Апостолакис, током посете министра одбране Александра Вулина, овај лист поставља питање да ли је Србија тиме направила још један корак према НАТО или се на то може гледати као на корак удаљавања од Русије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истичу да у тој војној групацији, која би се због састава могла назвати и „православном војном алијансом“, припадају три балканске чланице ЕУ и НАТО – Грчка, Бугарска и Румунија, затим Кипар, али и Украјина, чије чланство највише иритира Русију, те и да Украјина има напете односе с Русијом због анексије Крима и сецесионистичке побуне у регији Донбас.

Према писању Јутарњег, „Србија је у веома деликатном положају, у процепу између ‚љубави према Русији‘ и интереса око евро(атлантских) интеграција“.

– Може се рећи да Србија није у НАТО, али је НАТО у Србији. Током последњих неколико година Србија је с НАТО учествовала у чак 44 војне вежбе на територији земаља чланица, а с Русима су на маневрима њихови војници делили СДО у само шест случајева. Идуће године Србија ће угостити заједничку вежбу с НАТО снагама за ванредне ситуације – наводи Јутарњи.

Генерал у пензији Срето Малиновић мишљења је да улазак Србије у ову групу „није прст у око Русима“.

– Такође, не сматрам да смо ми Русима ослонац у овом делу Европе. Не треба да дамо себи превише значаја кад су у питању руски интереси – каже Малиновић.

О центру у Нишу

Статус кво већ годину и по дана

Србија већ више од годину и по дана завлачи Русију, која је затражила да чланови руске војне базе у Нишу добију потпуно иста права и привилегије као и њихове колеге у НАТО.

– Москва притиска, али Београд још увек то отеже, иако је опет питање – докад. Исто тако, већ се месецима говори да ће Русија испоручити Србији најмодерније „мигове 29“, противракетне системе С-300, тенкове, артиљерију и остало војно благо, али осим тријумфалних бомбастичних наслова по српским проруским медијима – од којих су неки под контролом Александра Вучића – све је и даље само на обећањима. Руси такође притискају да се реши и питање базе у Нишу.

 

Извор: Kurir.rs