Здравље Свет

НАУЧНИЦИ ШОКИРАНИ ОТКРИЋЕМ: Намирница коју користимо СВАКОГ ДАНА изазива РАК!

Pixabay.com

Након деветогодишњег истраживања, молекуларни биолози из Белгије открили су да шећери стимулишу раст тумора. Њихови резултати, објављени у петак у часопису „Nature Communications“, помажу да се објасни загонетка с којом су се онколози деценијама сусретали, пише „Business Insider“.

Већина не-канцерогених станица у телу добија енергију аеробним дисањем, процесом који укључује трансформацију пробављене хране у корисне молекуле богате енергијом кроз низ хемијских процеса који захтевају кисеоник, а затим испуштање угљен-диоксида као нуспродукт. Али не и ћелије рака.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Чак и када је доступно довољно кисеоника да разграђује глукозу и користи је као гориво, ћелије рака би радије добиле енергију из ферментисања шећера, што има нижи принос енергије од нормалних хемијских реакција. Тај феномен назива се „Wарбург ефекат“, пише „Бусинесс Инсидер“.

Истраживачи иза нове студије посматрали су ћелије квасца у лабораторији и утврдили да њихов процес ферментације – исти онај који ћелије рака преферирају – заправо стимулише раст тумора.

Њихови налази упућују на то да најчешћи гени који узрокују рак, „Рас протеини“, хране агресивне туморе својим уносом шећера. Укратко, шећер „буди“ постојеће ћелије рака, што им олакшава разможавање и убрзава раст, тврде научници.

– Хиперактивна потрошња шећера у канцерогеним станицама доводи до зачараног циклуса даље стимулације развоја и раста рака – написао је у саопштењу један од аутора студије, белгијски молекуларни биолог Јохан Тевелејн, професор на универзитету у у Леувену.

Биолози верују да ово ново разумевање како међуделовање шећера и рака има „свеобухватне последице“ за даља истраживања.

Претходне студије показале су да би третмани рака могли да искористе потребу станица за шећерима употребом циљаних терапија, а ти истраживачи сматрају да њихови налази могу помоћи онколозима да створе нове, прилагођене стратегије прехране за пацијенте с раком.

Научници упозоравају да преостаје још много посла, будући да још увек нису сигурни шта натера ћелије рака да се тако понашају.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Blic.rs