Издвајамо Свет

ШАМАРЧИНА САД И БАКИРУ: РУСИЈА ОДЛУЧНО И ЧВРСТО БРАНИ СРПСКУ – Дејтонски споразум НЕЋЕ БИТИ МЕЊАН!

Председник Савета федерације Државне думе Русије, Валентина Матвијенко саопштила је да Русија не види потребу за мењањем Дејтонског мировног споразума, који је средином деведесетих окончао грађански рат између Хрвата, Срба и муслимана

Русија доследно и чврсто брани ове основне постулате, не види потребу за мењањем Дејтона, посебно иницираним споља, рекла је она, говорећи у Дому народа Парламентарне скупштине државне заједнице Републике Српске и Федерације БиХ (БиХ) у Сарајеву.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Матвијенкова је нагласила је да је Русија једна од пет земаља гаранта Дејтонског споразума и члан Управног одбора Савета за његову имплементацију.

– Русија не види неопходност за преуређење Дејтона, а још више да се то иницира са стране. Залажемо се за затварње ОХР-а јер присуство странаца понижава народе БиХ, који би требало да се врате искључивом праву да сами владају судбином своје земље – истакла је Матвијенкова.

У односу на саму државну заједницу БиХ, казала је да Дејтон представља „алфу и омегу“ њеног функционисања и очувања начела равноправности три народа и широке аутономије два ентитета.

– Ово је врло тешко раздобље у ком САД и њихови савезници покушавају да управљају судбином света – рекла је Матвијенкова уз констатацију да се Русија одлучно противи таквој политици због чега је, „извргнута немилосрдном пропагандном рату“.

Шта год се догоди, каже она, покушавају да оптуже Русију и не устручавају се од лажи.

– Сви ти покушаји су бескорисни, Русија неће одустати од свог принципијелног става јер не можемо поново да допустимо незакониту инвазију, попут оне на Ирак и Либију, или случај попут бомбардирања Југославије – истакла је Матвијенкова.

Коментаришући посебно стање на Балкану, Матвијенкова је рекла да Русија даје посебан значај одржању мира у тој регији, али је оштро критиковала одлуку Црне Горе да се придружи НАТО-у, рекавши да је таква одлука недемократска и још један пример поткопавања система европске сигурности.

– Приступање Црне Горе НАТО против воље готово половине грађана постало је грубо кршење демократије, које доводи до дестабилизације ситуације у региону. Исти опасни експеримент сада покушавају да спроведу и у Македонији – додала је она.

Матвијенкова ће са руском делегацијом 24. априла боравити и у посети Републици Српској где ће са њеним званичницима разговарати о међусобним односима, ситуацијом на Балкану и другим питањима.

 

 

Извор: vostok