Издвајамо Србија

БЕСПРЕДМЕТНА РАСПРАВА: Ево због чега Србија не сме да одустане од ЕУ!

Заставе Србије и ЕУ (фото:пиззап)

Мада су многи једва дочекали најновија збивања око “Трепче” и имовине “Телекома” на Косову да “препоруче” како Србија треба да одустане од евроинтеграција, то би био самоубилачки потез.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пре свега за економију наше земље, а онда и за многе друге сегменте који директно утичу на наше животе.

Питање одустајања од уласка у Европску унију беспредметно је са сваког становишта, сматра Ђорђе Вуковић из Цесида.

– Било какво одустајање од тог пута водило би нас у изолацију, а то смо већ пробали током деведесетих година и обило нам се о главу. Једино улазак у ЕУ гарантује Србији уређење као државе у сваком смислу: да ли је то владавина права, борба против криминала и корупције, екологија или било шта друго. Досад смо показали да сами немамо довољно капацитета за то. На крају, и културолошки припадамо европском простору – истиче Вуковић.
Ево пет разлога, у мору других, због којих Србија не сме да одустане од пута у ЕУ, која нам је, уз све њене слабости и мане, и даље најбоља опција…

1. Инвестиције и трговинска размена

Европске компаније су у Србију уложиле пет пута више новца него, на пример, руске. У претходних десет година од европских фирми у Србију се слило готово 15 милијарди евра, што је чак 73 одсто свих инвестиција које су дошле у нашу земљу. ЕУ је традиционално убедљиво највећи трговински партнер Србије, са уделом већим од 63 одсто у њеном укупном извозу и увозу. Извоз Србије у ЕУ порастао је са 1,2 милијарде у 2009. години на 3,2 милијарде евра, што је раст од 125 одсто. Србија је прошле године више од 47 одсто укупног извоза пољопривредних производа извезла у ЕУ.

2. Донације

Европска унија је од 2000. године дала Србији готово три милијарде евра помоћи у свим областима – од владавине права, преко реформе државне управе до заштите животне средине, развоја здравства и пољопривреде. Српско здравство бесповратно је добило 147 милиона евра, а само током поплава Европа је из ИПА фондова помогла Србији са 30 милиона евра.

3. Владавина права

Пут ка Европској унији подразумева и тежњу ка свеопште уређеној држави: једнакости свих пред законом, независним институцијама, успешнијој борби против криминала и корупције, владавини права.

4. Повратак у изолацију

Србија је већ покушала током деведесетих година да води политику мимо Европске уније, што је довело до опште заосталости која се огледа у опустошеној инфраструктури и друштву огрезлом у криминал и корупцију, од чега ни дан-данас не може да се опорави.

5. “Уједињење” са дијаспором

Највећи противник европским интеграцијама у Србији је “десница” од које се најекстремније групације залажу за стварање велике Србије као да не знају да бисмо, управо, у Европској унији, на неки начин, били “под истим кровом” и са стотинама хиљада Срба који живе у Немачкој, Аустрији и другим земљама ове заједнице, укључујући и Хрватску.

Извор:Блиц