Издвајамо Свет

ДА ЛИ ЈЕ РАТ ИМЕЂУ САД И РУСИЈЕ већ почео

Тешко је предвидети шта ће Америка да уради ако „одлучи“ да су је у Сирији понизили и сатерали у ћошак. Хоће ли да уради оно што одавно жели — да бомбардује Асадове снаге, али не „грешком“ већ отворено? Хоће ли, у том случају, Русија да заштити своје „савезнике“ и директно удари на САД?

Сједињене Државе су испуниле своју претњу и прекинуле сарадњу са Русијом у вези са примирјем. Само неколико сати раније Москва је поништила споразум са Вашингтоном о уништењу вишка плутонијума. Oдноси двеју земаља пали су на најниже гране још од Хладног рата, а опасност од војног сукоба сила већа је него икад.Москва сматра да одлука САД да прекину сарадњу са Русијом у Сирији говори о неспособности САД да испуне обавезе које су преузеле на себе, а које се пре свега тичу раздвајања умерене опозиције од терориста. Руски аналитичари кажу да се САД никада нису бориле против терориста из Нусра фронта, који су користили примирје да се прегрупишу и наставе своје „крваве нападе“. Због тога је све јачи утисак да су САД спремне и на „пакт са ђаволом“ само да свргну Асада са власти.С друге стране, Русија је успела да у Сирији уради све оно што западна коалиција на челу са САД месецима пре тога није — да промени ток борбе и распоред снага, ослаби терористе и повећа свој утицај не само на Блиском истоку већ у целом свету. Другачије речено, интервенцијом у Сирији Русија се вратила на светску сцену као велика сила, потврђујући да глобални поредак постаје мултиполаран.

Претходних месеци Руси су упорно позивали Запад да уђе у коалицију у борби против тероризма и, за разлику од Американаца, нудили су конкретне мере и решења. Међутим, као одговор добили су агресивну реторику САД — језик претњи, уцена, санкција. Уље на ватру додатно доливају и хушкачке изјаве америчких званичника.Најжешћа тачка напетости у Сирији остаје Алеп, други по величини град у земљи. Битка за Алеп је у стратешком смислу кључна за даљи ток рата. Владине снаге, уз подршку руске авијације, постижу успехе на фронту, што Вашингтон баца у очајање, и то из два разлога — потпуна контрола над Алепом ојачала би позицију Башара ел Асада, а с друге стране „сиријски побуњеници“, које спонзорише Запад, изгубили би политички и сваки други утицај у земљи. Осим тога, не треба заборавити да су од почетка офанзиве Асадових снага „побуњеници“ изгубили све територије осим Алепа. Њихов војни пораз у Алепу ставио би Запад у тешку позицију.Сиријски војни експерти предвиђају да ће Алеп бити „очишћен од милитаната за неколико недеља“, а сиријски политиколози сматрају да ће Деир ел Зор, који је тренутно под опсадом терориста, бити следећи главни правац владиних снага, после ослобађања Алепа.

Према речима експерта, успостављањем потпуне контроле над економском престоницом земље — Алепом, „рат у Сирији ће 70 одсто бити добијен“, а ослобађање тог града ће „срушити планове САД и низа арапских земаља о подели Сирије“.Сиријски политиколог Хасан Јусеф сматра да постоји опасност да се стране војске умешају у конфликт у Сирији, а да ће такве интервенције, које ће се водити под изговором борбе против терориста, угрозити територијални интегритет Ирака и Сирије.

Он је подсетио да су „случајни“ ваздушни напади западне коалиције на челу са САД по позицијама сиријске војске у Деир ел Зору прошлог месеца омогућили ДАЕШ-у да пређе у офанзиву.Тешко је предвидети шта ће Америка да уради ако „одлучи“ да су је у Сирији понизили и сатерали у ћошак.

Рецимо, да уради оно што одавно жели — да почне да бомбардује Асадове снаге, али не „грешком“ већ отворено. Шта ће Русија да уради — да ли ће да заштити своје „савезнике“ и директно удари на САД? То би дефинитивно означило почетак трећег светског рата. Руски експерти се надају да до „великог рата“, ипак, неће доћи, мада не искључују могућност да војног конфликта САД и Русије у Сирији, јер је „главни циљ поништеног споразума управо био да то спречи“. Многи стручњаци наводе да је до „судара“ суперсила у Сирији већ дошло.„Нажалост, војни конфликт Русије и САД у Сирији је могућ. Штавише, он се индиректно и догодио — Американци су бомбардовали положаје сиријске војске (у Деир ел Зору), где су се налазили руски војни саветници, а руска страна је ракетирали терористе, међу којима има и Американаца“, сматра војни политиколог Александар Перенџијев.

Прекид преговора између Вашингтона и Москве могао би да подстакне САД на испоруку оружја, обуку и већу логистичку подршку тзв. „умереној опозицији“, било директно или преко Турске или земаља Персијског залива.Експерти наводе да није најјасније шта ће се дешавати после председничких избора у САД, јер се не зна ко ће доћи на власт. Актуелна вашингтонска администрација ради по принципу „што горе, то боље“. Ипак, предвиђају да ће ситуација остати иста уколико на власт дође Хилари Клинтон или ће се чак погоршати, а да ће Доналд Трамп, у случају победе, гледати да изглади односе са Русијом.

Извор:rs.sputniknews.com