Издвајамо Србија

ДАЧИЋЕВА БРИГА, ДИСЦИПЛИНОВАЊЕ ИЛИ РАСКОЛ: Шта све могу да буду последице низа оставки у СПС

После председнице ИО СПС и посланице Дијане Вукомановић, која је јутрос изашла из странке оставку на страначку функцију, али без напуштања странке, поднео је и Ненад Боровчанин, иначе заменик председника општине Стари Град. Њега је следила и чланица Главног одбора Ивана Петровић, са којом је Вукомановић била у озбиљном сукобу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Њих троје су међу четворо функционера СПС који су током викенда кажњени укором „због непослушности и рада против интереса странке“. Новица Тончев је, уочи оставки својих колега, изјавио да ће све што има изнети на седници Главног одбора, када се буде анализиорао резултат на локалу, јер таквог састанка није избора, а избори су одавно прошли.

Да ли ће дељење „жутих картона“ по странци значити и њено дисциплиновање, или ће „повући ногу“ и означити почетак расипања или бар дељења странке, видеће се у наредном периоду.

Према мишљењу Бојана Клачара из Цесида, реч је о дисциплиновању појединаца, али и чланства и функционера генерално, а може да значи и увођење унутарстраначких промена.- Очигледно је да Дачић жели да пошаље поруку да ће убудуће сви чланови странке морати мало више да воде рачуна о интересима странке у јавним наступима – каже он.
Како наводи, шансе за постојање фракција у СПС нису велике, али све ово може да буде увод у одређене унутарстраначке борбе у оквиру самог СПС и врло вероватно да ће нека следећа битка за позиције унутар странке да буде далеко занимљивија.

Он каже да су једна ствар соло иступи који имају нешто другачији тон у односу према СНС, док су унутарстраначка препуцавања преко медија друга врста проблема за СПС.- Обе ствари имају исти ефекат, а то је да руше дисциплину у оквиру СПС и због тога казне које долазе од Дачића на неки начин имају за циљ да покушају да санирају штету која се дешава зато што постоје битно различити ставови у односу на његов став као председника странке – сматра он.

Како наводи, руководство СПС је годинама у незгодној ситуацији јер мора да води рачуна о томе да је мањински партнер и да има добре односе са СНС, зато што из тог односа вуку велике привилегије учешћем у влади. Са друге стране, каже, постоји одређен број људи у СПС која није задовољна односом према социјалистима у коалицији.- Са једне стране Дачић жели да заштити странку од евентуалних напада саме СНС, док са друге постоји одређени број људи који уопште није задовољан – наводи Клачар, истакавши да не верује да ће незадовољни напуштати странку или да ће направити неку фракцију, већ да желе да имају већу аутономију него сада.Са друге стране, уредник „Недељника“ Ненад Чалуковић каже да је излазак Дијане Вукомановић из СПС прва јавна последица бунта значајног броја социјалиста који су били против останка СПС у влади Александра Вучића или оних који нису намирени неком озбиљнијом државном функцијом.

– Чини се да је Дијана Вукомановић очекивала да добије неки ресор, вероватно у просвети, а како се то није десило њено стрпљење за високим позицијама се истрошило. Последњи инциденти у странци у којима изгледа није добила Дачићеву заштиту прелили су њену чашу незадовољства. Ово би могао да буде тежак ударац за Дачића, јер је она важила за његовог човека од поверења – рекао је рекао је Чалуковић.Директор агенције за истраживање јавног мњења „Фактор плус“ Владимир Пејић сматра да је било очекивано да неко „повуче ногу“, али не и да то буде Дијана Вукомановић.

– Видећемо да ли је то почетак већих турбуленција у СПС или изолован случај. Свакако, велики испит за ауторитет и снагу Ивице Дачића у СПС – рекао је Пејић.

Извор:Блиц