Издвајамо Свет

МОРСКЕ НЕМАНИ Окршај подморница: Руски “Јасен” против америчке “Вирџиније”

Стручњак листа “Нешнал интерест” Кајл Мизоками упоредио је карактеристике руске нуклеарне подморнице четврте генерације пројекта “Јасен” и америчке вишенаменске подморнице класе “Вирџинија”.

Loading...

Мизоками сматра да су након распада Совјетског Савеза и нестанка совјетске флоте САД на пар деценија добиле “несумњиву надмоћ на мору”, којем сада рукавицу у лице бацају подморнице пројекта 885 “Јасен” — подморнице са “смртоносним педигреом”.Са технолошке тачке гледишта, заповедни бродови флота двеју земаља су вишенаменске нуклеарне подморница К-560 “Северодвинск” и подморница класе “Вирџинија” серије “Блок ИИИ”.

Подморница “Северодвинск” спорија је од америчких противника, али може да зарони дубље од “Вирџиније”, чија гранична дубина потапања досеже 488 метара, наводи лист.”Обе стране су сличне по наоружању, с обзиром да “Северодвинск” има антиракетни систем “Калибар”, чије присуство омогућава руској подморници да брзо реагује на акције непријатељских бродова наоружаних малим торпедима”, истиче експерт.Подморнице “Вирџинија” су тише и имају боље сонаре, сматра аналитичар. У корист руске подморнице иде њена брза реакција. К-560 брже реагује на појаву изненадне мете помоћу крстарећих ракета.Амерички експерт сматра да су због способности сонара америчке подморнице у целини имале предност над руским противницима. Истовремено, са окончањем Хладног рата, САД су престале са дужном пажњом да се односе према модернизацији подморничке флоте, а након напада 11. септембра ситуација се погоршала и безусловна предност над Русијом више не постоји, сматра колумниста.

Извор:rs.sputniknews.com

Loading...
loading...
loading...