Издвајамо Свет

САД НАПАЛЕ И ТУРСКУ: Америка бомбардовала про-турске јединице у Сирији, Ердоган у паници али ћути!

Америчке ваздушне снаге напале про-турске милитанте и цивиле уместо припаднике ИСИС-а на северу Сирије

3.октобра, након још једне темељне обавештајне припреме, два Ф-16 борбена авиона и два АЦ-130Х авиона америчког ваздухопловства су спровели низ планираних ваздушних напада на терористичку групу Исламске државе (ИС) на подручју сукоба са Слободном сиријском војском (ФСА) између насеља Мареа и Асунбул у области Алепа. Међутим, ваздушни напади су погодили Мареу и “умерену“ опозицију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Није профитабилно за турске власти и команданте про-турских илегалних оружаних група да сада гласно рекламирају ове “грешке.“

Из тог разлога, информације о жртвама међу становницима и милитантима још увек нису објављене. Али је очигледно да се ради о још једној намерној “грешки“ јер су управо у овом тренутку сиријске демократске снаге (СДФ), начињене од стране САД и представљене од стране ударних снага курдских јединица, као и америчких специјалних јединица, напредују ка Ел Баб. Изгледа да су америчке ваздушне снаге намерно спречиле конкуренцију, коју заступа ФСА и Турци. А постоји неколико разлога за то.

Већ неколико недеља су току сукоби између различитих страна у северној Сирији. Источни и западни сиријски Курди се боре са ИС, курдским сепаратистима – са турском војском и наоружаним јединицама ФСА, такозвани СДФ се боре против ИС и истих про-турских оружаних група. На крају, турски медији и Министарство одбране Турске су изјавили да се сада ФСА прилично активно бори против ИС како би преузели контролу над насељима Ал-Раи и Дабик, који су стратешки са тачке гледишта турске тампон зоне.

 

Као што је познато, америчке ваздушне снаге подржавају турске операције против ИС. Недавно су америчке специјалне јединице такође “ушле у игру,“ али морају да избегну судар са про-турским џихадистима.

Међутим, амерички војни инструктори такође још увек остају међу СДФ и курдским групама, који су први непријатељи Анкаре а, самим тим, и турске војске и “независне турске пешадије,“ која се састоји од великог броја сиријских исламистичких група. А тај непријатељ је много важнији за Турску него ИС терористичка група, за коју постоји оправдана сумња пружа превише благ облик отпора про-турским групама.

Неки стручњаци верују да је тај отпор постао знатно тежи након низа негативних изјава турске владе у вези са САД, нарочито после говора турског председника Ердогана у Њујорку, када је у интервјуу за Блоомберг оптужио САД за текућу војну и финансијску подршку “курдских терориста.“

Други стручњаци сматрају да је вероватније да САД намеравају да користе Турке и њихове “пријатеље“ из ФСА како би спречили курдске јединице да се уједине и да, истовремено, спрече ојачање група које зависе од Турске.

Стратези у Пентагону такође треба да успоре напредовање ФСА у близини Ал-Раи и Дабика, јер ће после преузимања контроле над насељима пут до Ал-Баб бити отворен за турску пешадију. Онда ће пут ка Раки такође бити отворен и већ тада им неће бити потребна подршка курдских група, па чак ни САД.

 

Извор:Wебтрибуне.рс