Издвајамо Србија

УБИЦЕ СЛАВЕ МЕЂУ ЖРТВАМА: НATO канцелариjа у Београду прославила 10 година постојања

Војна канцеларија НАТО пакта у Београду вечерас је свечано прославила своју десетогодишњицу у амбасади Словачке у Београду, која се води као контактна амбасада Северноатлантске алијансе у Србији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свечаности у амбасади Словачке су присуствовали званичник команде здружених снага НАТО у Напуљу генерал Рајнхард Клос, министар одбране Зоран Ђорђевић, припадници Воjске Србиjе, као и дипломатски представници, медиjи и чланови невладиних организација.

Шеф НATO воjне канцелариjе, генерал Ћезаре Mаринели, поводом јубилеја канцеларије у Београду је рекао: „НATO и Србиjа су прешли дуг пут за последњих 10 година и данас разговарамо више, вежбамо чешће и учимо jедни од других. НATO канцелариjа остаjе посвећена даљем унапређењу нашег партнерства и подршци жељеном нивоу сарадње Србиjе с Aлиjансом, поштуjући вашу жељу да останете воjно неутрални“.

Реч је узео и помоћник министра спољних послова за безбедносну политику Бранислав Филиповић и изјавио: „Промовисаћемо и даље нашу сарадњу с НATO-ом у оквиру проглашене политике воjне неутралности коjа не води у изолациjу или самодовољност већ оснажуjе наше опредељење да будемо солидаран, одговоран и предвидив партнер, како у региону, тако и у Eвропи“.

Војна канцеларија Алијансе у Београду је отворена пре 10 година, крајем 2006. године, као дипломатско представништво Алијансе у војно неутралној Србији. Од тада је у сталном контакту са Војском Србије, са којом је спровела преко 1.400 заједничких активности.
Народ Србије још увек не заборавља последице дејстава НАТО пакта у Србији 1999. године и сваке године се организују протести у знак сећања на злочине Алијансе, тако да се може рећи да убице славе међу жртвама.

Извор:Правда