Издвајамо Свет

БЛОКАДА ЗА ЕРДОГАНА: Европски парламент ЗАМРЗНУО преговоре о чланству Турске!

Европски парламент изгласао је резолуцију којом се привремено блокирају даљи преговори о пријему Турске у Европску унију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Од 751 посланика законодавног тела ЕУ, 479 је гласало за, а 37 је било против поменуте резолуције, која није обавезујућег карактера. Уздржно је било 107 посланика.

ЕУ је издала саопштење у којем се наводи да ће коначну одлуку о блокади чланства Турске имати Савет Европе. Шанса о промени одлуке постоји, мада није вероватна, с обзиром да два тела Европске уније (Европски парламент и Савет Европе) имају веома сличне ставове по питању Турске.

Посланици ЕП су великом већином изгласали ову блокаду, која је дошла након јучерашње изјаве турског председника Реџепа Ердогана да „гласање у парламенту Европе за Турску не значи ама баш ништа“.

Европска комисија је почетком новембра у годишњем извештају о напретку Турске на путу ка ЕУ навела пропусте у политици Анкаре у области цивилног друштва, људских права и слободе говора и оценила да су напори Турске у усклађивању законодавства с европским нормама недовољни.

Тада је шефица европске дипломатије Федерика Могерини у име свих 28 земаља ЕУ изразила озбиљну забринутост због догађаја у Турској.

Реч је, пре свега, о дискусији о могуц́ем поновном увођењу смртне казне, о ограничењима слободе говора и медија, као о и хапшењу чланова турског парламента из прокурдске Партије демократије народа.

Извор:Србија Данас/rs.sputniknews.com