Издвајамо Србија

ЧЕДА: Потребан нам је модеран Устав европске Србије!

Србији је потребан модеран устав европске Србије, изјавио је данас председник ЛДП Чедомир Јовановић и додао да је за реформу Устава потребан договор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– За нас реформа Устава не сме бити сведена на кориговање измена постојећег Устава како би се он приближио критеријумима које прописује, рецимо наше амбиције да будемо део ЕУ. Оно што је за нас веома важно, то је грађанска земља, децентрализација, озбиљно решено питање аутономије Војводине и један поштен однос према Косову – рекао је Јовановић одговарајући на питање новинара када би та партија подржала промену Устава.

Поводом 10 година од усвајања Устава, Јовановић је казао да се и данас у великој мери плаћа цена за политичко лицемерје и подвалу за коју су одговорни сви који су злоупотребили потребу друштва да се модернизује и међународне околности у којима се земља налазила „због чега су Коштуници, Тадићу и Шешељу и свима који су тај Устав усвајали, гледали кроз прсте“.

– Да кажемо поштено да је тај устав донет како би Коштуница и националисти у Србији трајно цементирали Косово као извор нестабилности и проблема који уништавају нашу свакодневицу и сужавају нашу перспективу. Када смо остали без свих аргумената, онда смо Уставом и преамбулом одузели Србији право на нормалан живот кроз сужавање простора за суочавање са косовским проблемом – рекао је Јовановић.

Председник ЛДП је оценио да је основни проблем заправо чињеница да је Устав усвојен како би конзервирао стање у друштву, а не отворио простор за све унутрашње промене и реформу државе које су биле предуслов нормалног живота за којим трагамо и данас.

Пред нама је, каже Јовановић, решавање проблема који су проистекли из хаоса који је створио овакав устав, а потом и трагање за енергијом која је потребна како би заиста створио устав за будућност, а не онај који ће покушати да врати прошлост у стварност.

Извор:Танјуг