Издвајамо Србија

ДАЧИЋ: КОСОВО ЈЕ НАШЕ, српско, не треба Трамп да нам га враћа!

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је данас да верује да ће након доласка републиканца Доналда Трампа ослабити притисци на Србију и да ће држава од Вашинготна добити бољи третман.

– Од Трампа не треба очекивати чуда. Ми смо такав народ, лако полетимо и мислимо да ће сада Америка само да сипа доларе Србији. Морам да кажем да ће САД и даље заступати и бранити своје интересе, као што ће и Србија своје”, рекао је Дачићу интервјуу за “Ало”.

Упитан да ли ће Трамп “вратити Србији Косово”, Дачић је одговорио да су то безвезне приче.

– Косово је наше, српско. Ми не треба да гледамо ко ће нам шта поклонити или вратити, већ да се сваког дана боримо за наше људе на Косову и да сачувамо то наше срце, а Косово јесте у Србији. То ова влада ради – рекао је Дачић.

Он је казао и да је Трамп његов пријатељ и да је сарађивао са доста људи из његовог кабинета.

– Видим да ће и премијеров пријатељ (Рудолф) Ðулијани заузети важно место у његовој администрацији, тако да ми све то улива наду у боље односе с Америком – рекао је Дачић.

Српски министар спољних послова је навео и да није сигуран да ће САД “баш толико” олабавити своје захтеве према Русији, али да очекује њихову бољу сарадњу.

– Оно што је јасно да ЕУ од Србије тражи да усагласи своју спољну политику са Бриселом. Ми са друге стране не можемо да дозволимо себи тај луксуз да Русији уведемо санкције, на то нас обавезује подршка Москве у кључним питањима коју имамо откако је на челу Владимир Путин – казао је Дачић.

На питање да ли је неким изјавама угрозио европски пут Србије, Дачић је казао да су то глупости.

– Ја сам добио кључеве ЕУ, Србији сам отворио главна врата и нико нема право да ме оптужује да сам евроскептик – навео је Дачић.

О предстојећим председничким изборима у Србији, Дачић је рекао да ће победити онај кога грађани подрже, да је његова Социјалистичка партија Србије увек имала свог кандидата и да га неће имати само уколико владајућа коалиција постигне договор о заједничком кандидату.

Дачић је казао и да ће гласати да председник Србије поново буде Томислав Николић само ако он буде тај заједнички кандидат.

Извор: Танјуг

loading...
Loading...