Издвајамо Србија

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ: Србији прете поплаве, а ОВИ ДАНИ ће бити критични!

Ниво Тамиша који се у недељу увече излио код бране у Томашевцу, од јуче је у опадању и тај тренд ће се наставити и наредних дана. Стагнација и опадање нивоа воде очекује се и у свим мањим и средњим водотоцима у Србији, као и на Дунаву, док ће Сава и Тиса од данас бити у константном порасту, са могућношћу достизања редовне одбране од поплава.

Ово су, по речима Јелене Јеринић из Сектора за метеоролошке и хидролошке прогнозе, најаве и упозорења РХМЗ, која се очекује на рекама у наредних седам дана. Она, међутим, препоручује опрез, јер су већ за почетак наредне седмице, 13. и 14. маја, најављене обилне падавине, што ће утицати на пораст нивоа воде свих наших река.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– До изливања Тамиша и плављења пута Ботош – Томашевац, који је оваквим водостајима и предвиђен за плављење, дошло је у небрањеном подручју – каже Јеринић.

Она додаје да је водостај ове реке пре два дана био је врло висок, а код Јаше Томић, свега 20 центиметара испод нивоа ванредне одбране од поплава.

Наредних дана, због киша у Румунији, Тамиш ће бити у успореном опадању, али треба бити посебно опрезан 13. и 14. маја због најављених великих падавина и у Србији и у Румунији. Штавише, циклон који доноси ове падавине благо се померио, па ће утицати и на водостај Нере, Брзаве и Караша.

Претња од поплава, које ће, по свему судећи, ове седмице заобићи Србију, међутим не престаје.

– Сви мањи и средњи водотоци биће у стагнацији и мањим колебањима, али ће почетком наредне седмице бити у умереном и већем порасту, са могућношћу достизања и превазилажења упозоравајућих нивоа – каже Јеринићева.

Када је реч о великим рекама, Сава ће од данас бити у порасту, а од 13. маја чак и у већем, па ће бити неопходна редовна одбрана од поплава. Тиса је, такође, у константном порасту, а ниво редовне одбране достићи ће 16, 17 и 18. маја. Дунав ће од данас до понедељка стагнирати, а потом и расти, али неће достићи упозоравајуће нивое. Пловни Бегеј је у стагнацији или благом опадању, а река Тиса ће наредних дана бити у благом порасту, али за свега неколико центиметара.

У лозничком крају, где су Дрина, Јадар, али и мање реке, пре пет година, направиле велике поплаве, ризика од изливања река, засад, нема. И водостај Саве код Шапца јуче је износио 164 центиметара, очекује се да ће до краја седмице достићи 200 центиметара, али то је далеко од коте 400 када се проглашава редовна одбрана. И у краљевачком крају све реке су у својим коритима и бар засад нема опасности од изливања или евентуалних поплава.

Надлежне служне прате ситуацију на терену и спремне су да правовремено реагују уколико то буде потребно.

– Од недеље, 12. маја и у половини прве седмице очекује нас опет јаче захлађење са кишом, пљусковима и грмљавином, у планинским пределима, изнад 1.500 метара поново снежне падавине – рекао је метеоролог Недељко Тодоровић и додао да, гледајући наредних 10 до 15 дана, очекује нас „типично мајско време“ са честом појавом кише, пљусковима и грмљавином.

Тодоровић каже и да се очекује натпросечна количина падавина, понегде и двоструко већа у односу на двогодишње просеке.

– Анализирајући очекивану прогнозирану количину падавина у првој половини маја месеца, колеге хидролози очекују да би у наредној седмици средњи и мали водотоци имали пораст до границе редовне одбране од поплава, а иначе велики водотоци неће још да реагују на ове мајске кише – потврђује Тодоровић.

У мајским захлађењима са оваквим температурама уобичајена је појава снега, каже Тодоровић и додаје да се то односи на планинске пределе, као што су у нижим пределима уобичајене обилне кише, а по разведравању чак и да буде мраза.

– Мај месец је изузетно променљив и познат је у овом делу света, у Европи и код нас на Балкану, као један од најкишовитијих месеци заједно са јуном, а са кишом долази и свежина, која се не јавља сваке године у интензитету као што је ове, али ово су уобичајене временске прилике, не за сваку годину, гледајући дужи низ деценија – каже Тодоровић.

У другој половини маја, као и у јуну биће топлије време, температуре и око 30 степени, неким данима и изнад, каже метеролог и додаје да ипак и даље остаје да у добром броју дана, бар трећини, буде поподневних локалних пљускова и грмљавина, као и непогода са краткотрајним олујним ветром, великом количином падавина и појавом града.

 

Извор: Медији/Ало.рс/Д.Н.