Русија

ПУТИН ДОНЕО ОДЛУКУ: Председник Русије потписао указ

Председник Русије Владимир Путин потписао је указе о признавању независности самопроглашених Доњецке и Луганске Народне Републике.

Путин је позвао на моментално признање независности ДНР и ЛНР.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Одмах признајте суверенитет ДНР и ЛНР. Молим Савет Федерације да подржи одлуку и ратификује уговоре о пријатељству и узајамној помоћи. Документи ће бити припремљени и потписани у најкраћем могућем року – рекао је он.

Пре признавања република рекао је да је модерну Украјину „у потпуности и потпуно створила Русија“, а отуђењем руских територија.

Руски председник се управо обраћа грађанима земље.

– Украјина није само наша суседна земља. Она је неодвојив део наше историје у којој живе наши другови и родбина – рекао је Путин.

Ситуацију на истоку Украјине назвао је „критичном“.

– Данашња Украјина могла би се звати по Владимиру Иљичу Лењину, он ју је створио. Украјина је геополитичка фикција коју је 1920-их створио Стаљин. Та земља је оштећена колапсом СССР-а – рекао је Путин у ТВ обраћању.

Како је рекао, „Украјинске олигархе није брига за народ, они служе геополитичким интересима Запада“, па додао да „Украјина није успела да развије стабилну државност“.

– Украјина је сведена на статус колоније у којој влада марионетски режим – каже Путин.

Догађаје из 2014., кад су Украјинци свргнули проруског председника, Путин је назвао „пучем“.

– Нема независних судова у Украјини. Судови служе сузбијању слободе говора – рекао је руски председник.

Улазак Украјине у НАТО представља директну претњу по безбедност Русије, рекао је Путин

Постојале су тврдње да Украјина развија сопствено нуклеарно оружје, а то није празна бравура, јер имају совјетске заостале, рекао је Путин.

Украјини ће бити много лакше да набави тактичко нуклеарно оружје, посебно уз технолошку подршку из иностранства. У случају да Украјина набави оружје за масовно уништење, ситуација у свету, Европи и Русији ће се драстично променити – Москва не може а да не реагује.

Постоје директни докази да се агресивне акције Украјине против Крима спроводе уз подршку страних обавештајних служби, рекао је Путин.

У међувремену, шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ изјавио је вечерас да је Русија у Украјини створила њавећу претњу миру у Европи од Другог светског рата и да је све више кршења прекида ватре и провокација од, како је навео, руских сепаратиста у источној Украјини.

”На критичном смо раскршћу. Све оно у шта смо веровали, међународно право, напредак посдле Хладног рата, све је то ставлејно под знак питања”, каже Борељ.

Иначе, као резултат хитног састанка Савета безбедности Руске Федерације, на којем се разговарало о признању независности самопроглашених Доњецке и Луганске Народне Републике, председник је обећао да ће одлука о овом питању бити позната 21. фебруара. . Сви учесници састанка су говорили у прилог признању.

Претходно су се Државна дума РФ, као и шефови ДНР и ЛНР Денис Пушилин и Леонид Пасечник обратили Путину са предлогом да признају независност самопроглашених република.

Путин рекао Шолцу и Макрону да намерава да призна ДНР и ЛНР

Владимир Путин је у телефонском разговору са немачким канцеларом Олафом Шолцом и француским председником Емануелом Макроном најавио да ће ускоро потписати декрет о признању независности Доњецке Народне Републике /ДНР/ и Луганске Народне Републике /ЛНР/.

Немачки званичник Штефан Хебештрајт изјавио је да је Шолц осудио планове Русије да призна Доњецк и Луганск као независне државе.

Према његовим речима, тај корак је у јасној супротности са Споразумом из Минска о решењу сукоба и једнострано кршење тог споразума од стране Москве.

Зеленски сазвао састанак Савета за националну безбедност

Украјински председник Володимир Желенски саопштио је данас да је сазвао састанак Савета за националну безбедност и одбрану, након изјава које су се чуле после састанка руског Савета за националну безбедност.

Желенски је рекао да је разговарао са француским председником Емануелом Макроном и немачким канцеларом Олафом Шолцом.

Извор: Блиц

Ознаке