Издвајамо Свет

ДОНАЛД ТРАМП ОДЛУЧИО: Чим уђем у Белу кућу, УРАДИЋУ ОВИХ ШЕСТ СТВАРИ!(ВИДЕО)

Новоизабрани амерички председник Доналд Трамп изјавио је да ће првог дана преузимања власти изаћи из трговинског споразума о Транспацифичком партнерству (ТПП), али и још много тога…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Затражио сам од свог транзицијског тима да састави списак извршних активности које можемо предузети већ првог дана како бисмо обновили наше законе и вратили натраг наша радна места – казао је Трамп у видео поруци у којој је најавио приоритете у првих сто дана власти.

– Кад је реч о трговини, објављујем да имамо намеру да се повучемо из Транспацифичког партнерства, потенцијалне катастрофе за нашу земљу – рекао је Трамп.

– Уместо тога, преговараћемо о склапању билатералних трговинских споразума како бисмо вратили радна места и индустрију назад на америчко тло – казао је новоизабрани амерички председник најавивши повлачење из трговинског споразума који је потписан 2015. и који укључује 12 земаља тог подручја, а у који није укључена Кина.

Споразум још није ратификован, а када би ступио на снагу, покривао би 40 одсто светске економије.

Трамп је у својој видеопоруци објављеној на друштвеним мрежама навео укупно шест потеза које намерава да повуче првог дана у Белој кући:

повлачење из ТПП-а

укидање рестрикција у производњи енергената у САД што би требало да отвори милионе радних места

укидање прописа који се односе на предузетништво и увођење правила да се на сваки нови пропис укину два стара

наручивање плана борбе против кибернетичких напада и свих других напада

наређивање истраге злоупотребе виза којима се наноси штета америчким радницима

– увођење петогодишње забране бављења лобистичким пословима свима који напусте високи положај у државној служби

Аналитичари и бројни коментатори на друштвеним мрежама редом истичу оно што Трамп није споменуо међу својим првим потезима – градњу зида на граници с Мексиком и укидање Обамакера.

Извор:Б92/Информер.рс