Србија

800 МИЛИОНА ЕВРА ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ! Лепе вести из Фонда за социјално осигурање

Фото: Јутјуб

Тренутно се чека ратификација већ потписаних споразума са Аустралијом, Азербејџаном и Тунисом, док се са Португалијом и Албанијом још преговара.

У Србији пензије из иностранства прима 245.000 грађана и по том основу у земљу годишње стиже готово 800 милиона евра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Директор Републичког Фонда за социјално осигурање Зоран Пановић рекао је да – Србија има са 21 земљом свеобухватне споразуме, то значи да они обухватају више области социјалног осигурања, пензијско осигурање, здравствено осигурање и осигурање за случај незапослености, повреде на раду, професионалне болести, матерински и дечији додатак.

Пановић је рекао да смо већину тих споразума наследили из бивше Југославије, први је потписан са Француском, средином прошлог века. Последњи са Аустралијом. Србија је проширила круг земаља са којима има споразуме и иновирала раније потписане. Такве уговоре већ деценијама имамо са земљама попут Либије или Панаме, а тек последњих година смо договорили и потписали споразуме са Русијом, Грчком и Мађарском.

За већину тих земаља није потребно узимати полису здравственог осигурања, довољна је потврда коју издаје наш Фонд здравственог осигурања.

– С том потврдом може се за време свог туристичког или пословног боравка користити право на здравствене услуге у другој земљи уговорници – напомиње Пановић.

Из 26 земаља нам стижу пензије, а у 35 исплаћује наш ПИО Фонд. Највише пензија долази и одлази у бивше југословенске републике, а потом у две европске земље. Директор Сектора за остваривање права ПИО Фонда Владимир Станковић рекао је да „највише исплаћујемо у Немачку и Аустрију“.

– Што се тиче дестинација које су најудаљеније, у Америку иде 100, у Бразил једна, у Нови Зеланд две до три пензије – рекао је Станковић.

Из нашег фонда за те исплате годишње одлази 76 милиона евра, док онима који живе овде, а пензију су стекли у иностранству стиже 800 милиона евра.

Тренутно се чека ратификација већ потписаних споразума са Аустралијом, Азербејџаном и Тунисом, док се са Португалијом и Албанијом још преговара

 

Извор: Srbija Danas