Србија

ОГЛАСИО СЕ МИНИСТАР! Настава у школама ће бити обустављена: Ево шта чека Србију!

Министар просвете Младен Шарчевић поручио је јутрос да ће због актуелне епидемиолошке ситуације грипа данас бити одржан састанак са Министарством здравља на ком ће бити одлучено о продужетку распуста уа ђаке у централној Србији.

– Данас око 12 или 13 сати имаћемо брифинг са Министарством здравља, ако ситуација буде као јуче, донећемо меру да се продужи распуст и у централној Србији и на КиМ за ђаке који раде по нашем националном програму – рекао је Шарчевић за ТВ Прва.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је за ТВ Прва напоменуо да ће највероватније бити донета одлука о изједначавању са продужетком распуста која је јуче донета за територију Војводине и по којој је ђацима распуст продужен до 21. фебруара.

Шарчевић је рекао и да ће часови у Војводини и у централној Србији, уколико распуст буде продужен, бити надокнађени, а када је упитан да ли се планира промена календара распуста, Шарчевић је рекао да лично није баш најзадовољнији календаром распуста, али да ће се „временом размишљати и о томе“.

Подсетимо, на основу препоруке Покрајинског секретаријата за здравство и Института за јавно здравље Војводине Покрајински секретаријат за образовање јуче је донео Одлуку о привременој обустави рада предшколских и школских колектива на територији Војводине због широке распрострањености вируса грипа.

Како је саопштено, настава се обуставља од 12. до 21. фебруара 2020. године, ради заштите здравља деце, а одлука о начину надокнаде пропуштеног образовно-васпитног рада биће донета накнадно.

Министар просвете је претходно поручио да се за процену Министарство просвете ослања на истраживања Батута и других покрајинских органа који су везани за здрављем, а тада је напоменуо и да ће пресек бити урађен.

– Ако је баш неко лоше стање, вероватно ће се продужити распуст, ако не, кренућемо, али ћемо и тада и даље пратити. Понедељак је нерадни дан због празника, тако да не дижемо панику. Ово смо и прошле године имали, али интензивно је било, већ док су деца била у школи – навео је пре два дана Шарчевић.

Како су прекјуче за „Блиц“ истакли из Градског завода за јавно здравље Београда, „број грипозних у престоници је скоро преполовљен и тренутне су процене да неће бити разлога за продужетак распуста“, ипак постоји могућност да се ситуација променила.

Подсећања ради, јучерашња одлука Покрајинског секретаријата за образовањеа се односи искључиво на територију Војводине, на којој важи и посебан школски календар, те су се ђаци после зимског распуста вратили у школске клупе 15. јануара. У Београду и другим деловима Србије, основци и средњошколци су на другом делу зимског распуста и они би регуларно требало да се врате у школске клупе после Дана државности, у уторак 18. фебруара, осим уколико данас на састанку министра просвете са Министарством здравља не буде донета другачија одлука.

Одлуку о продужењу распуста доноси Министарство просвете на основу препоруке Института за јавно здравље Србије „Др МИлан Јовановић Батут“, који прати епидемиолошку ситуацију у Србији.

 

Извор: Блиц.рс