Издвајамо Свет

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ: Џихадисти ће доћи као мигранти да се свете по Европи!

Професор београдског Факултета политичких наука Драган Симеуновић рекао је да ће сви терористи, након што Американци и Руси разбију “Исламску државу” у Сирији и Ираку, кренути у Европу да се свете и да ће то бити највиши безбедносни изазов за Европу.

Они ће доћи у Европу да се свете, доћи ће у редовима миграната. И ту морамо бити опрезни – рекао је Симеуновић на трибини “Свето насиље: религија и тероризам”, која је одржана синоћ у Библиотеци града Београда.

Према његовим речима, они који су фанатици неће остати да се крију по пустињи, него ће доћи да се свете по Француској, Британији и другим земљама.

Говорећи о броју екстремиста који су са Балкана отишли да се боре у Сирији и Ираку, Симеуновић је рекао да их има укупно 1.500, од којих је процентуално највише са Косова и Метохије, на другом месту је БиХ, а затим следе Македонија, Албанија, Црна Гора, док је Србија на задњем месту.

Он је навео да је из Србије отишло у рат у Сирији и Ираку 35 екстремиста, а да их се од тога вратило десет, који су под надзором.

– У Србији морамо бити задовољни, јер имамо најмањи број оних који су отишли да се боре у Ирак и Сирију. Углавном одлазе они који не знају да рукују оружјем, тако да брзо тамо страдају – рекао је он.

Али, додао је он, опасни су они повратници који су остали дуже време на ратишту, па када се врате представљају потенцијалну опасност.

– Покајницима екстремистима се не може веровати, јер питање је да ли су се заиста одрекли тероризма или су се само притајили – рекао је Симеуновић.

Он је додао да безбедносне структуре Србије греше зато што придају пажњу само “вахабитима”, како је инсистирао да се на српском изговара ова реч, за разлику од бошњачког где се изговара “вехабије”, напомињући да постоји и један број екстремиста у легалној исламској верској заједници у Србији.

– Вахабија има не само у Загребу, има их у Београду, одакле су београдске групе и отишле да се боре. Има их и у Зрењанину, Суботици, Новом Саду и у пуно малих градова. Има их међу Ромима у великом броју, јер Роми Ашкалије који су дошли са Космета су врло озбиљни муслимани – рекао је Симеуновић.

Он је оценио да више од половине самоубица – терориста нема религијски мотив, него световни, те да је самоубилаштво снажно обележје тероризма, као и сајбер технологија и да тероризам настоји да изазива непрекидан страх у људима, као што се дешавау Америци, која је у страху од Ал каиде и где више од 47.000 сајтова подржава Ал каиду.

Ванредни професор на Православном богословском факултету протојереј ставрофор Зоран Крстић рекао је да религија често долива уље на ватру и постаје покретач насиља, односно “свето насиље”, а да се насиљу може супротставити само добротом.

– Насиље је свуда око нас, свуда срећемо жртве насиља. Наш живот је преплетен насиљем – рекао је Крстић, наводећи да су починиоци убилачког насиља углавном мушкарци између 20 и 30 година, а само десет одсто жена су починиоци таквог насиља.

Професор са београдског Факултета за медије и комуникације Зоран Ћирјаковић рекао је да је данас тенденција да се каже да насиље врше религиозни људи, али да то кажу углавном секуларни фундаменталисти.

Извор: Срна