Издвајамо Православље

ХРИШЋАНИ ДАНАС СЛАВЕ МАЛЕ АПОСТОЛЕ: Погледајте у небо, и изговорите ове речи!

Бог је, поред дванаест великих, изабрао још седамдесет малих апостола који ће проповедати Јеванђеља и ширити хришћанство.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према легенди у коју верују сви хришћани, осим дванаест великих апостола који су познавали Исуса и били његови први ученици, Бог је изабрао још седамдесет других апостола који ће проповедати Јеванђеља и ширити хришћанство. Неки од тих „малих апостола“ били су и Свети апостоли Стахије, Амплије и Урван.

Први епископ Византа

Свети Стахије живео је и проповедао у 1. веку и био је помоћник Светом Андреју Првозваном. Верује се да је многе пагане преобратио у хришћанство, да је важио за доброг и праведног човека и да је био велики говорник нарочито када су хришћанске беседе биле у питању. После шеснаест година епископовања мирно је умро 54. године. Посебно се слави у Румунији и Русији.

Свети Амплије и Урван

Сарадници Светог Андреја од ког су били постављени за епископе – Амплије у Лиди, или Диоспољу Јудејском, а Урван у Македонији. Познати по томе што су уништавали идоле и проповедали хришћанство, на себе су навукли гнев многобожаца па су их они обоцију убили.

Хришћански верници данас се сећају и других „малих апостола“ који су пострадали у славу Исуса.

Свети Наркис је био епископ у Атини, због вере је мучен и тако убијен.

Апелије свети је био епископ у Ираклији Тракијској и, након дугог и богоугодног живота умро је у дубокој старости.

Свети Аристовул, брат апостола Варнаве, проповедао је веру Христову у Британији, и тамо мирно скончао.

Сви ови светитељи данас су примери искрене и дубоке љубави и посвећености Богу.

Молитва

Верује се да сви који се данас нађу у невољи треба да се обрате овим апостолима молитвом: „Апостоли свети, молите Милостивога Бога, да опроштај грехова подари душама нашим“. Према народном веровању, свима који су у молитви искрени, помоћ ће доћи.

Извор:Србија Данас/Дневно.рс