Русија Свет Србија

ПУТИН И МАКРОН РЕШАВАЈУ КОСОВСКО ПИТАЊЕ: Албанци у хистерији због њиховог плана! Изречене опасне претње!

Председник Француске Емануел Макрон долази у дводневну посету Србији и биће то први пут после 18. година да шеф из Париза слеће у Београд. Ипак он ће претходно борабвити у Москви где ће са председником Русије Владимиром Путином разговарати о Косову!

Како се сазнаје, а из дипломатских извора Емануел Макрон и Владимир Путин ће поред бројних питања у Москви разговарати и о Косову.

– Приметно је да је Макрон заоштиро своју политику и реторику према Албанцима у Приштини. Он ће сада са председником Русије Владимиром Путином разговарати и о ситуацији на Косову, а акценат ће бити што пре укидање антицивилизацијских такси и наређење Приштини да то уради – открива наш извор.

Према његовим речима Макрон ће овај договор донети и предочити и председнику Србије Александру Вучићу са којим ће такође неизоставно разговарати о ситуацији у јужној српској покрајини.

– Макрон жели да се наметне као један од фактора за решење овог комплексног питања и као такав тражиће савезника у Москви. Веома му је стало да чује лично од председника Владимира Путина његов став по овом питању – каже нам наш извор.

Подсетимо Макрон је већ ушао у сукоб са Албанцима из Приштине када је на Самиту у Берлину оштро запретио прстом премијеру тзв Републике Косово Рамушу Харадинају.

Према изворима приштинског листа “Газета Блиц”, француски председник је оштро напао Харадинаја, рекавши му да су наметнуте таксе разлог прекида дијалога Београда и Приштине, а у једном тренутку је, како се наводи, Макрон подигао прст према премијеру привремених приштинских институција.

Било како било, председник Француске Емануел Макрон, према писању београдских медија у Србију на ноге председнику Вучићу доноси 5 важних порука.

* Може ли Србија у ЕУ пре 2028. године

* Има ли план да “притисне Приштину” да повуче таксе

* Како да се унапреди економску сарадња

* Како сарадња у безбедности

* Сарадња у култури

Током Макронове посете биће потписано 20 споразума о међудржавној сарадњи, већином економској.

Очекује се да ће се разговарати и о безбедносном аспекту и биће предузете мере у борби против недозвољеног малокалибарског и лаког наоружања.

У оквиру сарадње у култури акценат ће бити на промовисању Франкофоније, а очекује се и потписивање заједничке декларције о младима.

 

Извор: Ало.рс