ИНФО Србија

НИСУ У ПИТАЊУ СЕДИШТА ЗА ДЕЦУ: Ако ово НЕМАТЕ у колима или НИЈЕ ИСПРАВНО, добићете ОГРОМНУ КАЗНУ!

Фото: Јутјуб

Саобраћајна полиција ће у наредном периоду, нарочито у време предстојећих новогодишњих празника, спровести појачане контроле са акцентом на откривање разних прекршаја, међу којима је и непоседовање прописане опреме у возилу, зимске опреме, прве помоћи, сигурносног троугла.

Више од 17.000 прекршаја је уочено због техничке неисправности и непоседовања прописане опреме у возилу од чега значајан број чине прекршаји непоседовање или истек важности прве помоћи. Чланом 246. Закона о безбедности саобраћаја дефинисано је да возило у саобраћају на путу мора да испуњава прописане техничке услове, техничке прописе и да буде технички исправно.

Законом није дефинисана посебна казнена одредба за непоседовање или непотпун комплет прве помоћи, па полиција не води засебну евиденцију о том прекршају. Али, закон прописује да се, уколико у возилу нема одговарајућег комплета прве помоћи, возач кажњава са 5.000 динара, плус 5.000 динара за власника аутомобила, ако он није управљао возилом. За фирме су казне знатно веће и крећу се од 60.000 до чак 600.000 динара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Познат је податак да је од 2010. године за прекршај из члана 246. ЗОБС-а укупно санкционисано 53.176 возача, односно око 10.000 годишње.

Апелујемо на све учеснике да поштују саобраћајне прописе, а посебно да не прекорачују дозвољену брзину кретања возила на путу, да не управљају возилом под утицајем алкохола, да користе сигурносни појас, као и да морају да имају прописану опрему у возилу, зимску опрему, прву помоћ, сигурносни троугао, јер ће саобраћајна полиција у наредном периоду интензивирати рад на откривању ових прекршаја.

Извор: Telegraf.rs