Русија

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ! Свако настојање Запада, да у Русију унесе раздор осуђено је на пропаст – Ипак, постоји једна група људи која то може

Државна дума Русије изгласала је у трећем претресу закон којим се актуелном председнику највеће државе на свету Владимиру Путину оставља отворена могућност да се и након четири досадашња мандата поново кандидује на исту функцију.

Мада је одлука о, практично доживотном, праву на реизбор Путина већ увелико ушла у политички живот Русије, интересантан је податак да је поменутим законом исто омогућено и Дмитрију Медведеву, који је председничку дужност обављао од 2008. до 2012.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Званично, одлуком Думе могућност реизбора дата је свима који су од установљења постсовјетске Руске Федерације до данас водили земљу. А то су били: први председник Борис Јељцин (1937–2007), који је владао од 1991. до 2000, Путин и Медведев. Подсетимо и да је у периоду владавине Медведева премијерску функцију обављао садашњи шеф државе, што су многи тумачили као пуку козметичку промену.

Предлог закона о „доживотном” председничком мандату прошао је и јавно изјашњавање грађана, тако да његовом усвајању ништа није стајало на путу. Ипак, многи политичари у Русији (па и ван ње) протумачили су ову промену као својеврстан државни удар, иако је Путин на редовној годишњој конференцији за новинаре у децембру прошле године изјавио да још није одлучио да ли ће уопште прихватити кандидатуру 2024. Додајмо и да је на прошлим изборима Путин освојио 75 одсто бирачких гласова и ниједна политичка странка тај резултат није оповргла.

Ипак, оно што би се могло показати много важнијим јесте могућност да се на челу државе поново нађе неко у кога Путин има велико поверење. Дакле, да он сам поново влада „из сенке”. Ранији такав покушај с Медведевом показао се успешним, а круг људи који би могли да се сврстају у категорију „оданих” није се у међувремену много променио.

Како процењују поједини аналитичари, збуњеност у врху власти не треба очекивати под притиском улице, разних антипутинских удружења, присталица блогера Алексеја Наваљног, спољног фактора… Главну улогу могао би одиграти латентни сукоб између олигарха из Путинове ере и оних који су преостали из времена Бориса Јељцина.

У те две категорије, према мишљењу социолога Игора Ејдмана, могли би се убројати: Игор Сечин, Алексеј Милер, Аркадиј Ротенберг и други, који послове воде уз сагласност садашњег шефа државе и повезани су с руководством специјалних служби и структура силе, као и Михаил Фридман, Вагит Алекперов, Виктор Векселберг… који су више прозападно оријентисани и корене вуку још из времена Бориса Јељцина.

Евентуални отворенији сукоб између два поменута блока умногоме би утицао на стабилност целокупне руске економије, што би могло да представља и увод у немире са социјалном позадином.

Дневни протести грађана, потенцирани повременим аферама попут оне у вези с Наваљним, за сада нису толико масовни и каналисани да не би могли бити држани под контролом. Међутим, уколико би се у ту игру уплели и велики играчи из света економије много шта би могло бити озбиљније.

Основно питање остаје: Колико су ти улични протести прави одраз поверења у председника Путина? Оно што треба да се зна јесте да су Руси, без обзира на то којој политичкој струји припадали, превасходно – патриоте. Већи од многих других и без обзира на то да ли се зову Владимир Путин или Алексеј Наваљни. Чак и они олигарси који су ухлебљење нашли у земљама Запада не одричу се „мајчице Русије”.

Партије које су заступљене у Државној думи слично размишљају. И припадници пропутинове Уједињене Русије и Комунисти Генадија Зјуганова и Либералне демократе Владимира Жириновског…

Уосталом, и не тако давни избор новог премијера Михаила Мишустина прошао је у Парламенту без иједног гласа против. Из те перспективе гледано, свако настојање Запада, пре свих САД, да у руско друштво унесе раздор у старту је осуђено на промашај.

Управо стога, теза да је Путинова популарност у народу у протеклих неколико година опала није заснована на валидним темељима. Јасно је да народ тражи да живи боље, да има више слободе… Али не по цену продаје сопствене земље.

Историчари су и данас сагласни да је највећи допринос Бориса Јељцина очувању Русије управо у томе што није дозволио њену распродају страним корпорацијама и инвеститорима, растурање великих привредних система, фабрика, института…

И одлуку да се Путину омогући вођење државе и након истека садашњег мандата треба посматрати управо у том светлу. Тога су свесни и они који у знак протеста излазе на улице. Промена друштва не значи обавезно и промену власти. Јер ту власт су бирали управо они који те промене траже.

 

 

 

 

 

 

Извор: политика.рс