Русија Србија

ПУТИНОВ ПЛАН ЗА СРБИЈУ: Ракетни систем С-300 и спречавање уласка Србије у НАТО, а затим…

Србију ћемо спасти од америчких уцена и спречићемо да постане још једна колонија, и то кроз три сценарија – план је руског председника Владимира Путина

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Његов план да помогне Србији да се одупре притисцима и ултиматумима Вашингтона које је пре неколико дана испоставио Брајан Хојт Ји подразумева да се по сваку цену спречи увлачење Србије у НАТО.

ЗАХАРОВА ЗАПРЕТИЛА: Натерали сте нас, сад ћете добити ОДГОВОР!

– Први задатак или сценарио подразумева да се свим средствима осујети план Америке да од Србије направи још једну своју колонију. Друга тачка обухвата војну заштиту и опремање Србије најсавременијом војном опремом попут ракетног ПВО система С-300 како би се очувала безбедност, али и спречио било какав покушај напада. Последњи сценарио предвиђа мере и акције којима ће Москва деловати како би очувала српску независност – наводе дипломатски извори.

Хојт Ји променио плочу

Могуће је седети на две столице, али не истовремено, понавља функционер Стејт департмента Брајан Хојт Ји у интервјуу радију Глас Америке током боравка у Приштини.

После изјава да Србија мора да прекине сарадњу са Русијом уколико жели у ЕУ, али и оштре реакције Русије, која је осудила ултиматум Трапмповог изасланика, Ји је покушао да се извади и ублажи своју изјаву.

– Само сам рекао стару пословицу, могуће је седети на две столице, али не истовремено. Не треба да буде дилеме, конфузије и то је најбржи начин. Можеш седети на две столице и доћи до одредишта, али је то сигурно спорији начин – правдао се Ји.

Поред тога рекао је и да је одлука на Србији.

– Избор је на Србији, Србија је суверена држава и сама доноси одлуке. Важно је да не постоје покушаји да се задовоље обе стране јер ће доћи до конфузије о томе у ком правцу иде држава и то ће успорити процес – закључио је званичник Стејт департмента.

Потпуни заокрет

Да се геополитички интереси и „хладноратовски сукоб“ Русије и Америке ломе преко кичме Србије, а да званичницима у Београду преостају само три опције, потврђује и руски геополитичар Леонид Савин.

Како наводи, прва могућност је да се Србија економски, војно и политички окрене Русији, друга да потпуно одустане од сарадње са Москвом и трећа, која је уједно и најмудрија, да вештом политиком сачува неутралну позицију на компликованој међународној позорници. Он оцењује да је радикални заокрет ка Истоку најпаметнији.

– У ситуацији где је српски народ изложен притисцима и уценама Запада, Србија има ограничене опције – да постане вазал Запада, нађе заштиту у некој од других великих сила (што је нормално са становишта равнотеже моћи) и напокон да сачува суверенитет и независност, што је више могуће. Последње две опције су повезане са Русијом, која је истински гарант сигурности – објашњава Савин и додаје да је Кина је такође важна, али претежно за економска питања.

Таква одлука, каже Савин, мора да се донесе у Београду.

– Будите уверени да ћемо, када преузмемо обавезе, користити ефективне механизме које не можете ни да замислите у овом тренутку да вас заштитимо. Наравно, рачунајте и на економску и хуманитарну помоћ од Русије – истиче Савин.

Одлука на Београду

С друге стране, аналитичар Бранко Радун додаје да Србија мора да буде опрезна, као и да не одступа од јасно утврђене спољне политике неутралности.

– Треба да се понашамо тако да не изазивамо Американце, а опет да не понизимо Русе. Чињеница је да Москва не тражи од нас одустајање од евроинтеграција, али жели да нас заштити. Није опција потпуно одустајање од Запада, ни потпуно окретање Истоку, крајње је време да Срби буду паметни – закључује Радун.

Иво Висковић: Ако нам је више од две трећине трговине везано за земље ЕУ, не видим како се она може заобићи

Бивши амбасадор Србије у Немачкој и професор ФПН у Београду Иво Висковић каже да алтернатива ЕУ увек постоји, само је питање да ли је боља или гора.

– Мислим да боље нема. Бројке све говоре – ако нам је више од две трећине трговине везано за земље ЕУ, не видим како се она може заобићи. Посебно цивилизацијски, демократски и вредносно, економски смо већ везани, то је нешто што у овом тренутку нема алтернативу на Истоку – напомиње Висковић.

Према његовим речима, неутрална позиција Србије може да се сачува још неко време, али ћемо неминовно бити стављени пред избор – Исток или Запад.

ЧЕДА ОПТУЖИО РУСЕ ДА ИЗ НИША ИЗАЗИВАЈУ РАТОВЕ! Хојт Ји почео, а лидер ЛДП наставља ПРЉАВУ КАМПАЊУ!

– Да ли ће једног дана те источне земље бити боље, демократскије и праведније, то не знамо. Наравно, то не значи да треба са другима прекидати односе само зато што ћемо сутра бити у ЕУ. Неутралну позицију можемо да задржимо, али очито како се будемо приближавали ЕУ, сужаваће нам се маневарски простор – закључује Висковић.

 

Извор: Srbija Danas/ Srpski telegraf