Србија

СУЛЕЈМАН УГЉАНИН ПОЗВАО ЕУ да уважи вољу грађана Санџака са референдума из 1991. г

Председник Бошњачког националног вијећа (БНВ) Сулејман Угљанин позвао је данас ЕУ да како је навео, „уважи слободно изражену вољу грађана Санџака који су на референдуму одржаном 1991. године гласали за потпуну политичку и територијалну аутономију са правом прикључења једној од суверених република“.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На Посебној седници БНВ-а поводом Дана самопредељења грађана Санџака израженог на референдуму из 1991. године, Угљанин је позвао ЕУ и да поштује одлуке из Хашког документа и закључке Бадинтерове комисије о бившој Југославији.

ДУТЕРТЕ ШОКИРАО ЕУ: Можете слободно да идете у…

„Грађанима Санџака као аутохтоном народу на својој територији морају се, кроз решавање статуса Санџака, обезбедити механизми да без условљавања почну остваривати право на живот, слободу, сигурност, бржи економски развој, како би коначно осигурали своју политичку егзистенцију“, рекао је Угљанин а пренео БНВ.

На референдуму који је одржан од 25. до 27. октобра 1991. године, скоро 99 одсто изашлих бирача се изјаснило за потпуну политичку и територијалну аутономију Санџака са правом прикључења једној од суверених република.

ХРВАТСКИ САБОР: Нису ваљда усташе џабе таманиле Србе

Тадашња власт је резултате референдума одбацила, а против Угљанина је подигла оптужницу због противдржавног деловања са намером да отцепи Санџак.

 

Извор: nspm.rs