Издвајамо Свет

ПОТПИСАН МЕГА УГОВОР ИЗМЕЂУ РУСИЈЕ И ИНДИЈЕ ОД 2. МИЛИЈАРДЕ ДОЛАРА: Руси наоружавају Индију са 464 тенка!

Индијска војска одобрила је куповину чак 464 руска тенка Т-90 МС „Тагил“. Руски експерти оцењују да је Индија тиме направила важан, али не и последњи корак ка потписивању највећег „тенковског“ уговора у свету у последњих 15 година, чија се вредност процењује на око две милијарде долара.

Комитет за набавке Министарства одбране Индије одобрио је пројекат модернизације наоружања армије у вредности од 821 милијарде рупија (више од 12 милијарди долара). Од тих пара индијска војска би требало да пазари 83 ловца „Тејас Марк-1А“ индијске производње за седам милијарди долара, руске тенкове Т-910МС и још нешто наоружања домаће производње.

Одобрење Комитета је последњи или претпоследњи корак уочи потписивања тог (гигантског) уговора, али не гарантује и да ће уговор бити закључен, јер тек предстоје завршни преговори са произвођачем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Експерти истичу да Русија, без сваке сумње, потврђује своје место на тржишту као највећи конструктор и произвођач оклопних возила.

Њу Делхи је још прошле године показао интересовање за руски тенк Т-90МС, чије произвођач је „Уралвагонзавод“, руска компанија која производи и најнапреднији руски тенк „армату Т-14“.

Сарадња „Уралвагонзавода“ са Индијом почела је још 1978. године, испоруком тенкова Т-72 у Индију. Касније је у тој земљи покренута и производња тог тенка по руској лиценци.

Нова фаза сарадње почела је 2001. године, када је потписан први уговор за испоруку руских тенкова Т-90С индијској војсци, а касније је уговорена и лиценцна производња.

Тренутно Индија има око 13 пукова Т-90, што би могло да се претвори у 21 пук до 2020. године. Један пук се састоји од 62 тенка. Нема сумње да руски Т-90МС по свим параметрима одговара Индијцима.

Индијски војни експерти су се у његове квалитете и високу борбену способност уверили и на једној изложби наоружања у Нижњем Тагилу, где се и налази фабрика „Уралвагонзавода“.

Иначе, Т-90 је главни руски борбени тенк треће генерације, а развијен је на бази Т-72. Добио је име „Владимир“, у част главног конструктора тенка Владимира Поткина, а „ватрено кршење“ је прошао у Сирији. Постао је прави хит на интернету након што је преживео директан погодак америчких противтенковских ракета.

Т-90МС је модернизована верзија, намењен је углавном страним купцима и носи име „Тагил“.

Експерти тврде да је то данас најбољи тенк који се нуди на светском тржишту. Тенк користи исте типове муниције које је користио и Т-90. У муницију је додатно укључена и граната на даљинско активирање која обезбеђује ефикаснију борбу са живом силом противника.

„Нови тенк Т-90МС је више пута показиван на међународним изложбама… Ми смо сигурни да је Т-90МС по свим критеријумима ефикасност-цена врхунац у развоју породице Т-72/Т-90 и најбољи тенк који се данас нуди на међународном тржишту оружја“, изјавио је својевремено генерални директор компаније „Рособоронекспорт“ Сергеј Гореславски.

Извор: rs.sputniknews.com