Издвајамо Свет

СиЕнЕн: Трамп има шансе – пет сценарија који га уводе у Белу кућу

Победа републиканског кандидата Доналда Трампа на изборима у САД је могућа, сматра Си-Ен-Ен и у својој анализи наводи пет сценарија који га уводе у Белу кућу.

Први сценарио је најбоља Трампова шанса. Према том сценарију, републиканац осваја тачно 270 електора, без права на грешку.

У овом случају Трамп би освојио све државе које је 2012. узео и Ромни против Обаме, али и преотео демократама Флориду, Охајо, Ајову, Неваду и Њу Хемпшир.

Иако звучи оптимистично, није немогуће, бар према анкетама које Трампу дају добре шансе.

Сценарио број два укључује у подршку Трампу „тиху већину” средње класе белих Американаца, преноси Б92.

У случају подршке ове групе угрозио би Клинтонову у Висконсину, Пенсилванији и Мичигену, државама у којима није добро пролазио. Уколико би освојио ове капиталне државе, уз Флориду и Охајо, био би на 290 електора, а Клинтонову би оставио далеко иза, на 248.

Трећа варијанта укључује губитак гласова републиканаца који не воле Трампа, а на које је Хилари потајно рачунала.

Наравно, овде се мисли да би ти антитрамповци гласали за кандидата либертаријанаца Гарија Џонсона, а не за Клинтонову. Сваки глас који није за Трампа је практично глас за Хилари, иако не иде директно на салдо бивше прве даме, сматра Си-Ен-Ен.

Овај сценарио се односи на Неваду, Њу Хемпшир и Колорадо, где је Џонсон забележио фине резултате на уштрб Трампових процената.

Ипак, имајући у виду силне гафове либертаријанског кандидата, од оног када није знао шта је Алепо до оног у ком није знао ко је Ким Џонг Ун, чак и острашћени републиканци би могли да прогутају свој понос и ипак гласају за Трампа.

У том слуцају, то би биле лоше вести за Хилари, јер би Трамп освојио 279 електора и постао председник.

Сценарио број 4 – у превременим гласањима у Северној Каролини, Флориди и Џорџији (Американци имају право да раније изаду на гласање уколико желе), забележена је приметно мања излазност гласаца афроамерицке заједнице, који су традиционално наклоњени демократама.

Уколико се тај тренд настави, Трамп би могао задовољно да трља руке, јер би онда могао да се нада победи у тим државама, након којих би, ако се остала предвидања испуне, имао 275 делегатских гласова.

Према сценарију број пет – још једна шанса за Трампа била би слаба излазност Латиноамериканаца.

Уколико би се то десило, Трамп би могао да поремети планове Клинтонове на западу земље, и поред аризоне освоји Флориду, Неваду, Колорадо и Њу Мексико, при цему би освојио 279 делегата и постао председник, преноси Танјуг.

Извор: Политика