Издвајамо Србија

СРБИЈО ОВО НЕ СМЕШ ДА ДОЗВОЛИШ: Вучић руши две цркве а Зукорлић гради на дивљака – срамота!

Грађевински инспектори за општину Лучани наредио је Црквеној општини из Виче у том атару да сруши обе цркве у заселку Глог, па народ у Горњем Драгачеву ових дана расправља чија се да порећи: божја или инспекторова.

Надлежни свештеник, Милун Стевановић, каже да се не може огласити без благослова епископа жичког.

По сателитском снимку, црква у Глогу (1988) испод Чемерна нема дозволу, али је, по новом закону, не поседује ни стара (1905), подигнута у време када у Србији није било ни дозвола ни инспекције ни општине.

Општинским решењем, које је 31. октобра потписао грађевински инспектор, од Црквене општине Вича наређењем се очекује да у року од 30 дана сруши објекте у Доњем Дупцу, цркву и цркву брвнару у истој порти, јер су их „именовани саградили без претходно прибављене грађевинске дозволе од надлежног органа општине Лучани“.

Инспектор ситну књигу пише да је наредбу сачинио на основу сателитског снимка, док начелник Општинске управе у Лучанима, објашњава да ово није никакав специјални напад на православне храмове у овом делу старе Србије. То је само један корак у поступку признавања грађевина које данас немају папире.

Све општине у Србији обавезне су да попишу незаконито подигнуте грађевине и то до 27. новембра.

„Ако власник нема грађевинску дозволу инспектор, по закону, обавезно доноси решење о рушењу, али се то не спроводи док не буде донето решење о озакоњењу“, каже начелник општине Јован Ковачић.

Преведено са правничког на српски: на терен мора мора да изађе геометар и да премери, други стручњак саставиће елаборат и онда се тражи накнадна дозвола, како то по закону иде.

Извор: Политика